Počela nova sednica parlamenta

Izvor: S media, 09.Jun.2009, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela nova sednica parlamenta

Poslanici Skupštine Srbije počeli su novu vanrednu sednicu, na čijem je dnevnom redu osam zakonskih predloga.

Medju njima su predlozi zakona o regionalnom razvoju, o zaštiti konkurencije, o kontroli državne pomoći, o izmenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima.

Na dnevnom redu su i predlozi zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, o udruženjima, o komunalnoj policiji i o elektronskom dokumentu.

Poslanici su početak nove sednice iskoristili >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za postavljanje poslaničkih pitanja, pa je tako zamenik šefa poslaničkog kluba SRS Gordanu Pop Lazić upitala predstavnike vlasti, povodom 10. godišnjice potpisivanja Kumanovskog sporazuma, zašto ne traži primentu tog sporazuma i zašto ništa nije uradjeno na demilitarizaciji OVK.

Šef poslaničke grupa "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić je, povodom ponavljanja izbora u opštini Voždovac, rekao da je Demokratska stranka "krenula u juriš da vrati sebi izgubljene pozicije" na Voždovcu.

On je pozvao predsednicu parlamenta Slavicu Djukić Dejanović da utiče na svoje koalicione partnere da ne čine iste greške koje je činio SPS 2000. godine.

Nikolić je pozvao ministre za ljudska i manjinska prava i za kulturu da se izjasne da li je moguće da budu poništeni izbori na mestima na kojima nije bilo osnova za to.

Miroslav Petkovic (D S S) podsetio je da je Vlada Srbije obavezna da dva puta godišnje Skupštini Srbije podnese izveštaj budžetske inspekcije i revizije, upitavši da li je vlada prekršila te odredbe, jer je, kako je rekao, Skupština onemogućena da obavlja kontrolu izvršne vlasti.

Nenad Čanak (LSV) upitao je predsednicu parlamenta kada će se na dnevnom redu Skupštine naći predlog zakona o prenosu nadležnosti Vojvodine i predlog statuta Vojvodine, na šta mu je ona odgovorila da očekuje da Vlada Srbije uskoro dostavi predlog zakona o nadležnostima i da će se on naći na dnevnom redu zajedno sa statutom Vojvodine.

Šef poslanika LDP-a Čedomir Jovanović upitao je predstavnike vlasti šta se dešava sa završnim računom NIS-a i kako je moguće da ta kompanija beleži minus od 100 miliona evra u prošloj godini.

Samostalni poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić upitao je kada će se MUP pozabaviti poslovanjem i zloupotrebama u RTS-u, koje se odnose i na poslovanje Produkcije gramofonskih ploča, sa organizovanjem takmičenja Eurosonga...



Usvajanjem izmena Zakona o dohotku gradjana, kao i predloga zakona o davanju državnih garancija za dva kredita, poslanici Skupštine Srbije okončali su vanrednu sednicu parlamenta, koja je počela 3. juna.


Poslanici su usvojili predloge zakona o davanju garancija Srbije u korist francuske banke "Sosiete ženeral" - Pariz, po zaduženju Javnog preduzeća "Putevi Srbije" i davanju garancija Srbije u korist Unikredit banke Srbija a.d. - Beograd, takodje po zaduženju "Puteva Srbije".

Davanje garancije banci "Sosiete ženeral" odnosi se na kredit namenjen tom preduzeću, u vrednosti 100 miliona evra, kojim će se refinansirati obaveze tog preduzeća prema izvodjačima radova.

Razlozi za stupanje na snagu ovog zakona narednog dana od dana objavljivanja, sadržani su u potrebi da se obezbede uslovi za angažovanje kredita u ugovorenom roku, jer nepovlačenje sredstava do 30. juna čini taj ugovor ništavnim.

Skupstina je usvojila i Zakon o davanju garancije Republike Srbije Unikredit banci za davanje kredita "Putevima Srbije" u iznosu 75 miliona evra, čime će biti finansirano izmirivanje dospelih obaveza tog preduzeće prema izvodjačima radova.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o dohotku gradjana kojim se povećava priznati iznos troškova za odredjena autorska dela prilikom utvrdjivanja poreske osnovice. Tako će se za vajarska i druga slična dela priznavati normirani troškovi u iznosu 50 odsto od bruto prihoda, umesto dosadašnjih 30 odsto.

Za ostala autorska ili umetnička dela, kao što su slikarska ili grafička, troškovi će se priznavati u visini od 43 odsto, dok će se za izvodjenje estradnih i zabavnih programa priznavati 34 odsto od ostvarenog bruto prihoda, umesto dosadašnjih 20 procenata.

U obrazloženju se navodi da se ovim izmenama "stvaraju uslovi za ujednačavanje fiskalnog opterećenja prihoda fizičkih lica po osnovu autorskih prava i prava srodnih autorskom pravu sa drugim vrstama prihoda fizičkih lica".

Poslanici su usvojili i odluku o učešću profesionalnih pripadnika sanitetske službe Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u sastavu norveškog kontigenta u mirovnoj misiji Ujedinjenih nacija u Čadu i Centralnoafričkoj Republici.

Na novoj, vanrednoj sednici, sazvanoj na zahtev vlade, koja treba da počne u 11 sati, poslanici će razmatrati predloge zakona o regionalnom razvoju, o zaštiti konkurencije, o kontroli državne pomoći i o obaveznom osiguranju u saobraćaju.

Na dnevnom su i predlozi zakona o udruženjima, o komunalnoj policiji, o elektronskom dokumentu i o izmenama i dopunama zakona o investicionim fondovima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.