Počela konstitutivna sednica Skupštine Srbije

Izvor: Večernje novosti, 16.Apr.2014, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela konstitutivna sednica Skupštine Srbije

BEOGRAD - Konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj će poslanici položiti zakletvu počela je danas intoniranjem himne "Bože pravde". Pre sednice održan je neformalni sastanak dosadašnjih šefova poslaničkih grupa na kojem se razgovaralo o inicijativi da se svake godine rotira predsednik parlamenta. Konstitutivnu sednicu vodi najstariji poslanik, 85. godišnji Milan Korać iz koalicije SPS-PUPS-JS, a pomažu mu po jedan od najmlađih sa četiri izborne liste koje su dobile najveći broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << mandata i generalni sekretar parlamenta. Nakon otvaranja sednice i potvrđivanja mandata novi poslanici će položiti zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se da ću dužnost narodnog poslanika obavljati predano, pošteno, savesno i verno Ustavu, braniti ljudska i manjinska prava i građanske slobode i po najboljem znanju i umeću služiti građanima Srbije, istini i pravdi". Početku sednice prisustvovala su 243 poslanika, a među njima nisu bili lider SNS Aleksandar Vučić i lider PUPS Jovan Krkobabić. U skupštini su predstavnici sedam izbornih lista, a lista stranaka okupljenih oko SNS ima najveći broj poslanika - 158. Iza naprednjaka najviše mesta, 44, zauzeće poslanici koalicije SPS-PUPS-JS, a potom DS sa 19, zatim NDS sa 18, šest sa liste "SVM - Ištvan Pastor", tri sa liste "SDA Sandžaka - Sulejman Ugljanin" i dva sa liste "PDD - Riza Halimi". Prema ranijim najavama, predsednik skupštine, potpredsednici i organi parlamenta biće birani po završetku uskršnjih praznika, 23. aprila. Dan kasnije poslanici će razmatrati zakone o vladi i ministarstvima, da bi se o njima glasalo u subotu, 26. aprila, a novi ministri zakletve pred poslanicima položili u nedelju, 27. aprila. Prema Poslovniku o radu, predlog kandidata za predsednika skupštine podnosi najmanje 30 poslanika, a poslanik može da predloži samo jednog kandidata za predsednika. O predlogu se otvara pretres, nakon čega predsedavajuci utvrđuje listu kandidata po azbučnom redu prezimena. Pre pristupanja izboru predsednika odlučuje se da li će glasanje biti tajno ili javno, a ukoliko se odluči da se glasa javno, glasa se prozivkom. Za predsednika Skupštine Srbije izabran je poslanik za koga je glasala većina od ukupnog broja. Skupština utvrduje broj potpredsednika na predlog predsednika Narodne skupštine, a kao i kod izbora predsednika i ovde najmanje 30 poslanika može da predloži jednog ili više kandidata za potpredsednika. U parlament su nešto pre 15 sati stigli dosadašnji premijer Ivica Dačić, bivši ministri Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Antić, Aleksandar Vulin, kao i raniji ministri Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić... U ovom skupštinskom sazivu, biće, bar u prvo vreme, 12 stranačkih lidera.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela konstitutivna sednica parlamenta

Izvor: Beta, 16.Apr.2014

BEOGRAD, 16. aprila 2014. (Beta) - Konstitutivna sednica Skupštine Srbije, na kojoj bi trebalo da budu potvrdjeni mandati novim poslanicima, počela je u sredu oko 16.15...Konstitutivnu sednicu sazvao je predsednik dosadašnjeg.

Nastavak na Beta...

U toku Konstitutivna sednica Skupština Srbije

Izvor: Politika, 16.Apr.2014

BEOGRAD – Konstitutivna sednica Skupštine Srbije na kojoj će poslanici položiti zakletvu počela je intoniranjem himne „Bože pravde”...Pre sednice održan je neformalni sastanak dosadašnjih šefova poslaničkih grupa na kojem se razgovaralo o inicijativi da se svake godine rotira predsednik...

Nastavak na Politika...

Zakazana ###XIX### sednica Skupštine grada

Izvor: Kragujevac.rs, 17.Apr.2014, 12:00

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenić, nakon konsultacija sa šefovima odborničkih grupa, zakazao je danas ###XIX### redovnu sednicu gradskog parlamenta za petak 25.april 2014.godine sa početkom u 9 časova..

Nastavak na Kragujevac.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.