Izvor: Politika, 18.Maj.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate u Direkciji za imovinu isplaćene protivzakonito

Budžetska inspekcija utvrdila nepravilnosti u Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za rad i socijalnu politiku

Budžetska inspekcija dostavila je Skupštini Srbije izveštaj o svom radu u prošloj godini u kome je navedeno da su kod 33 korisnika budžetskih sredstava, od 45, koliko ih je kontrolisano, uočene nepravilnosti i nezakonitosti u radu. Među prekršiocima zakona su, između ostalih, ministarstva rada i socijalne politike i zdravlja, kao i Direkcija za imovinu, koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je u periodu od 1. januara 2008. godine do dana kontrole protivzakonito isplatila 12.738.561 dinar zaposlenima, na ime prekovremenog rada.

Kako je navedeno u izveštaju, u periodu od 1. januara do 31. decembra 2009. godine, budžetska inspekcija je završila je 45 kontrola, a kontrolom je bilo obuhvaćeno pet ministarstava, šest opština, tri fonda, dva javna preduzeća, jedan pravosudni organ, pet gradova, 12 obrazovnih ustanova, osam zdravstvenih ustanova, dve agencije i jedna direkcija.

U izveštaju budžetske inspekcije navedeno je da je u Ministarstvu rada i socijalne politike u periodu od 1. januara 2007. do 1. decembra 2008. godine na ime troškova mobilnih telefona potrošeno 1.711.996 dinara više od dozvoljenog limita. Prema nalazu inspekcije, ovo ministarstvo pri javnim nabavkama nije poštovalo zakonom propisane procedure.

Prema izveštaju budžetske inspekcije, u Ministarstvu zdravlja utvrđeno je da su u 2008. godini Institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” preneta sredstva u iznosu od 16.143.359 dinara na ime prevencije bolesti nastalih kao posledica pušenja, ali Institut taj novac nije namenski potrošio. Takođe, utvrđeno je, između ostalog, da je Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje na ime nabavke novih bolničkih kreveta preneto novca u iznosu od 52.552.956 dinara, ali taj novac nije utrošen za tu namenu, niti je vraćen u budžet. Ministarstvo zdravlja je, navodi se u izveštaju, na ime plaćanja nabavke vozila za prevoz pacijenata na hemodijalizu uplatilo RZZO-u 11.346.000 dinara više nego što je trebalo, a taj višak nije vraćen u budžet. Ni javne nabavke nisu obavljane u skladu sa procedurom.

Prema izveštaju budžetske inspekcije, grad Novi Sad je u periodu od 1. januara do 31. decembra 2008. godine obračunao i isplatio više plate zaposlenima u odnosu na zakonom dozvoljene u iznosu od 212.546.392 dinara. Takođe, nenamenski su isplaćena sredstva na ime naknada po ugovoru o delu u iznosu od 512.554 dinara.

U Direkciji za imovinu, između ostalog, konstatovano je da je na ime troškova korišćenja mobilnih telefona potrošen 286.091 dinar više od dozvoljenog limita. Ni ovde nije poštovan postupak javnih nabavki.

--------------------------------------------------------

Podnete dve krivične prijave

Budžetska inspekcija podnela je, kako je navela u izveštaju, 23 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 36 lica, jednu prijavu za privredni prestup protiv dva lica i dve krivične prijave protiv dva lica.

M. Čekerevac

[objavljeno: 19.05.2010.]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Plate u Direkciji za imovinu isplaćene protivzakonito

Izvor: TimockeVesti.net, 19.Maj.2010, 01:26

Budžetska inspekcija dostavila je Skupštini Srbije izveštaj o svom radu u prošloj godini u kome je navedeno da su kod 33 korisnika budžetskih sredstava, od 45, koliko ih je kontrolisano, uočene nepravilnosti i nezakonitosti u radu. Među prekršiocima zakona su, između ostalih, ministarstva rada...

Nastavak na TimockeVesti.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.