Izvor: B92, 28.Maj.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plasnikova: Vojvodina nije Kosovo

Novi Sad -- Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik ponovila je da Vojvodina nije Kosovo i da neće biti novih promena granica na Balkanu.

"Niko nikada s evropske strane nije doveo u pitanje budućnost Vojvodine u Srbiji, niti pominjao mogućnost da se ona otcepi. Mi smo uvek bili jasni da nema promena granica, a Kosovo je poseban slučaj, rezultat jedne dugačke priče", rekla je Plasnikova za novosadski Dnevnik, uoči svoje sutrašnje posete Srbiji.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njenim rečima, Austrija podržava regionalni razvoj, jer je on najbrži put ka postizanju evropskih standarda, a istovremeno je i među najglasnijim zagovornicima podrške evropskog puta Srbije, verbalno, ali i konkretnim delima.

"Srbija je u obavezi da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom, pa će tek onda Prelazni sporazum stupiti na snagu. Ta saradnja je ne samo uslova za ulazak Srbije u EU, već način da dođe do pomirenja u regionu i celoj Evropi", navela je šefica austrijske diplomatije.

"Što se misije EU na Kosovu tiče, ona će počinjati svoj rad polako, korak po korak. Proces prenosa vlasti sa UNMIK-a na EULEKS je u toku i u ovom trenutku ne zna se tačno kada će se zvršiti", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.