Petrović najavljuje ekonomske mere

Izvor: B92, 15.Mar.2011, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović najavljuje ekonomske mere

Beograd -- Vlada će, prema rečima Dušana Petrovića, novog ministra poljoprivrede i trgovine, u naredna dva dana objaviti set ekonomskih mera namenjenih građanima.

Već prvog dana funkcionisanja nove vlade Mirka Cvetkovića, njegovi ministri najavljuju krupne odluke koje će, kako tvrde, pozitivno uticati na ekonomiju Srbije.

Dušan Petrović je najavio da će uskoro razgovarati i sa najvećim proizvođačima u zemlji kako se ne bi ponovile nestašice i poskupljenja iz 2010.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je ministar sa jednim od najdužih naziva funkcije - ministra poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede.

Možda na pločicu na njegovom kabinetu neće moći da stane sve čime će se baviti, ali je Dušan Petrović svoj prvi radni dan u Vladi započeo rečima: "Potrošićemo ove dane i nedelje koje su pred nama i mesece da u najkraćem roku napravimo jedan pomak koji će se uskoro osetiti i u životu".

Petrović, ali i cela vlada, nadaju se da će taj pomak u standardu biti napravljen setom mera koje se pripremaju u Nemanjinoj: "Prvu meru mislim da ćete u toku dana ili sutra da saznate, ali ne mogu da vam kažem šta je zbog toga što je pod oznakom poverljivosti još uvek".

"Predstoje mere ekonomske politike. Mislim da ćemo imati jednu ozbiljnu debatu sa bankama, da ćemo imati ozbiljnu debatu sa prerađivačkom industrijom, ozbiljne razgovore sa udruženjima. Nije moguće ako parcijalno budemo nastupili. Mislim da ćemo imati dobru ponudu za sve koji se u ovoj oblasti nalaze i nećemo ništa uraditi pre nego što obavimo razgovore sa svim učesnicima na tržistu, a to mora da se desi u vrlo kratkom roku", kaže Petrović.

On kaže da je cilj njegovog Ministarstva da svede na najmanju moguću meru sve rizike, koji mogu da dovedu do destabilizacije tržišta, a da su stabilno snadbevanje i povećanje izvoza prioriteti. Prvi test novog ministra, između ostalog i trgovine, biće najavljeno poskupljenje hleba.

"Obavićemo razgovor sa svima koji su bitni učesnici i u proizvodnji brašna i pekarskoj industriji. Dakle, mislim da u ovom trenu nemamo tu nevolju da nas sutra očekuje poskupljenje i da kada budemo obavili sve te razgovore, moći ćemo da kažemo šta će se u stvari desiti u narednih nekoliko nedelja", kaže Petrović.

Ministar Petrović je najavio i nove subvencionisane kredite za proizvođače i za prerađivačku industriju, a sve u cilju, kako je rekao, povećanja bruto domaćeg proizvoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.