Petrović: Akcija NIS-a vredi 96 evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Jun.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrović: Akcija NIS-a vredi 96 evra

BEOGRAD - Gubitak Naftne industrije Srbije od oko 11 milijardi dinara zabeležen u prva tri meseca ove godine uticao bi na vrednost akcija NIS da se one sada kotiraju na berzi, piše danas Politika.

Ako kompanija posluje loše, kao što je to sada slučaj s NIS, to automatski srozava i vrednost njenih akcija, potvrdio je bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović za Politiku.

Bez nagoveštaja o podeli akcija

Ugovorom s Gaspromnjeftom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ruska strana se obavezala da će najkasnije početkom avgusta ove godine podeliti akcije zaposlenima i onima koji su nekada radili u ovoj naftnoj kompaniji.

Dve godine nakon toga većinski vlasnik morao bi i da ponudi otkup njihovih 19,4 odsto akcija, koliko im ukupno pripada. Cena jedne akcije u toj ponudi ne može biti manja od cene po kojoj je ruski partner kupio akcije kompanije i proporcionalno tome poveća svoje učešće u NIS, objasnio je Pavlović.

Predsednik Skupštine Udruženja budućih akcionara NIS Đorđe Petrović, rekao je da poslovni gubici kompanije ne mogu biti dovedeni u vezu s pravom na podelu besplatnih akcija zaposlenima u NIS i građanima Srbije, ali da se minus u finansijskim knjigama svakako odražava na berzansku cenu akcija.

Međutim, akcije NIS nisu na berzi. On dodaje da iz vlade još nema informacija kada će početi podela besplatnih akcija, pa čak ni da li se radna grupa koja treba da pripremi akt o podeli akcija uopšte sastala.

On kaže da Gaspromnjeft s tim delom posla nema ništa i da je to obaveza manjinskog vlasnika, to jest Vlade Srbije.

Umalo po 270 evra

Inače, po zakonu, podela besplatnih akcija trebalo bi da usledi posle šest meseci od dana kada je NIS privatizovan. To znači da rok za zaposlene, bivše zaposlene NIS i građane da ostvare pravo na besplatne akcije ističe početkom avgusta ove godine.

Inače, pored 24.890 zaposlenih i bivših radnika NIS, pravo na besplatne akcije ima i nešto manje od pet miliona građana Srbije.

Na pitanje kolika se cena može dobiti za akciju NIS, Petrović je rekao da imajući u vidu da je 51 odsto akcija ove kompanije prodato za 400 miliona evra, ruski Gaspromnjeft je dužan da akcionarima akciju plati 96 evra.

To je, 2,8 puta manje od procene koju je uoči privatizacije radio „Diloit i Tuš", a prema kojoj je ukupan kapital NIS procenjen na 2,2 milijarde evra. A da se ta procena pokazala tačnom, građani Srbije i zaposleni u NIS za jednu akciju naftne kompanije dobili bi po 270 evra.

Poslovni minus ne može da utiče na to da zaposlenima u NIS i građanima država ne podeli besplatne akcije koje im po zakonu pripadaju, piše Politika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.