Izvor: Blic, 10.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petrič: Nerešena statusna pitanja otežavaju tranziciju na Balkanu

Ambasador Austrije pri međunarodnim organizacijama u Ženevi Volfgang Petrič izjavio je danas da nerešena statusna pitanja u Bosni i Hercegovini i na Kosovu otežavaju tranziciju na zapadnom Balkanu.



On je, u govoru na konferenciji "Suočavanje sa prošlošću i proces pomirenja na zapadnom Balkanu", u organizaciji Instituta za podunavlje (IDM), rekao da zemlje zapadnog Balkana još uvek čekaju na novi početak, što otežava stalno pristutna tranziciona kriza. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Razlog zašto taj proces još nije počeo u zemljama zapadnog Balkana je očigledan. To su nerešena statusna pitanja u Bosni i Hercegovini i Kosovu, zakasneli proceš gradnje država, razmatranje nacionalnog pitanja i svuda prisutna politička instrumentalizacija prošlosti", istakao je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Petrič je takođe istakao da su političke elite u ovom regionu isključivo angažovane na širenju svoje osnovne moći.

"U posleratnom okruženju dominira etno nacionalistička argumentacija i nepoverenje u druge. Takođe većina stanovništva ne veruje da će im suočavanje sa prošlošću doneti povoljnosti i promeniti njihovu lošu socijalnu i ekonomsku situaciju", rekao je Petrič.

Austrijski diplomata je rekao da na prostoru zapadnog Balkana postoji iracionalni strah od gubljenja svog identiteta.

Na skupu u Beču je govorila i predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, koja je ukazala na značaj uspostavljanja jedne regionalne komisije, koja bi na osnovu činjeničnih podataka radila na procesu suočavanja sa prošlošću na celom regionu. Kandićeva je ocenila da bi takvo suočavanje sa prošlošću donelo mir za buduće generacije na prostoru Balkana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.