Jovanović i DS najzastupljeniji u medijima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2013, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović i DS najzastupljeniji u medijima

BEOGRAD -

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je, po broju izjava, najzastupljeniji poslanik u štampanim medijima, a najzastupljenija partija je Demokratska stranka (DS), pokazuju rezultati analize aktivnosti poslanika u Skupštini i medijima koju je danas predstavila inicijativa "Otvoreni parlament".

Analizirajući aktivnosti poslanik u prvih šest meseci rada novog saziva - od juna do kraja decembra 2012, autori istraživanja su naveli da je Skupština >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << donela 103 zakona, a da skoro polovina poslanika nije podnosila amandmane na predložena rešenja, pet poslanika nije prisustvovalo ni jednom glasanju, a 56 nije nijednom govorilo u Skupštini.

Poslanik koji je najviše učestvovao u podnošenju amandmana je Nenad Popović iz Demokratske stranke Srbiji (DSS), a po broju podnetih i prihvaćenih amandmana među poslaničkim grupama prednjači Savez vojvođanskih Mađara (SVM).

"Praćenjem aktivnosti poslanika želimo da omogućimo građanima da steknu uvid u podatke o radu svakog od 250 narodnih poslanika koji zastupaju naše interese. Svaki poslanik je odgovoran pred građanima i zato želimo da svi narodni predstavnici budu poznati javnosti, a ne samo oni koji su medijski najzastupljeniji", izjavila je koordinatorka inicijative "Otvoreni parlament" Vukosava Crnjanski Šabović.

Od konstituisanja Skupštine u novom sazivu, do kraja januara 2013. godine, od ukupno 250 poslanika, 56 nije pomenuto u štampanim medijima, osim kroz spisak novoizabranih.

U skoro 9.000 analiziranih tekstova zabeležene su izjave 194 poslanika, od čega 80 poslanika sa manje od 10 izjava.

Prvih pet najzastupljenijih poslanika koji su dali ukupno 2.083 izjave, intervjua ili autorska članka, što čini 24 odsto ukupnog broja izjava, predvodi Čedomir Jovanović sa 463 izjave.

Slede Vuk Jeremić sa 440, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović sa 411, Borislav Stefanović sa 389 i Dragan Marković Palma sa 380 izjava.

"Najviše izjava, 16 odsto, poslanici su dali u vezi s temama skupštinskih zasedanja, izbora skupštinskih tela, imenovanja poslanika. U nešto manjem iznosu, sa 12 odsto, zastupljene su izjave u vezi sa međustranačkim odnosima i Kosovom, dok 11 odsto čine izjave o ekonomiji", izjavio je autor analize, Ivan Ćurguz iz Medijskog arhiva Ebart.

DS je bila najzastupljenija u štampanim medijima sa 28 odsto, slede SNS sa 18 odsto, LDP i SPS sa 12 odsto.

Ostale stranke vladajuće većine su znatno manje zastupljene: poslanici URS sa 2,5 odsto izjava, a PUPS sa 1,5 odsto i NS sa jedan odsto.

Inicijativu "Otvoreni parlament" sprovodi pet organizacija civilnog društva: Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost - CRTA, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, SeConS - Grupa za razvojnu inicijativu i Zaječarska inicijativa.

Sprovođenje analize aktivnosti poslanika u Skupštini i medijima finansijski su podržali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice, Ambasada Velike Britanije u Srbiji, i Nacionalna zadužbina za demokratiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pet poslanika nije dolazilo na glasanje, 56 ćutalo

Izvor: Akter, 11.Mar.2013

Za prvih šest meseci rada Skupštine Srbije usvojena su 103 zakona, na predložena zakonska rešenja skoro polovina poslanika nije podnosila amandmane, a 56 poslanika nijednom nije diskutovalo u parlamentu, pokazali su rezultati analize koja je urađena u okviru inicijative Otvoreni parlament

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.