Izvor: B92, 12.Avg.2010, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Perućac: Pronađeni ostaci 60 osoba

Perućac -- Eksperti Instituta za traženje nestalih lica BiH pronašli su na obalama jezera Perućac ostatke 60 osoba, za koje se veruje da su ubijeni Bošnjaci iz Višegrada.

Potraga će trajati još nekoliko dana, jer će nakon remonta hidroelektrane u Bajinoj Bašti brana ponovo biti zatvorena.

Nivo vode će biti povećan na uobičajenu visinu jezera, pa će obale u kojima eksperti traže skeletne ostatke ponovo godinama ostati pod vodom.

Na muljevitim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obalama, koje su u normalnim okolnostima stalno pod vodom, dosad su pronađeni skeletni ostaci 60 osoba za koje se pretpostavlja da su Višegrađani ubijeni i bačeni u Drinu 1992. godine, potvrđuje predsedavajući Kolegijuma Instituta za traženje nestalih Amor Mašović.

„Do ovog časa, otkriveni su posmrtni ostaci na 10 mikrolokacija, na levoj i desnoj obali”, kaže Mašović.

Ekspertski tim se do sada verovatno nikad nije suočio s tako složenim procesom potrage za telima ubijenih.

Na tu lokaciju je zbog toga pre nekoliko dana helikopterom oružanih snaga Bosne i Hercegovine dopremljen specijalni bager za pretraživanje, koji će biti od velike pomoći istražiocima, objašnjava Mašović.

„Bager je spušten na nepristupačan teren, gde će se u narednim danima raditi u pokušaju lociranja novih skeletnih ostataka u muljevito-peskovitom dnu”, kazao je on.

Tri dana je na tom lokalitetu radilo i 50 radnika sarajevskih komunalnih preduzeća. Svi oni suočavali su se s velikom opasnošću od mina, ali i zmija otrovnica.

Upućivanje radnika izazvalo je oštre rasprave u institucijama Kantona Sarajevo jer je to, kako priznaje i sam izvršni direktor Komunalnog preduzeća „Pokop” Ferid Papović, izuzetno opasan i ozbiljan zadatak.

Pronalazak posmrtnih ostataka u muljevitom tlu potvrdio je pretpostavke da je u Drinu bačen veliki broj ubijenih Bošnjaka iz Višegrada i drugih gradova u istočnoj Bosni.

Ekspertski tim radi danonoćno jer na raspolaganju ima veoma malo vremena.

Odmah nakon remonta hidroelektrane brana će ponovo biti zatvorena, a nivo vode povećan na redovni, što znači da će proći godine, a možda i decenije do neke nove prilike za pretraživanje tog područja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.