Pentagon: Rusija poslala u kosmos „satelit-ubicu“

Izvor: 011vodič.com, 20.Jul.2015, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon: Rusija poslala u kosmos „satelit-ubicu“

„Satelit je izveo najmanje 11 manevara u približavanju raketnog motora koji ga je izveo u orbitu“, saopštio je predstavnik Pentagona.
Prema njegovim ocenama, „takva mogućnost manevrisanja, čak i neobaveznog, govori da je reč o antisatelitskom oružju“.
„Kosmos-2504“ je 31. marta poslat u orbitu zajedno sa tri satelita za komunikacije „Gonec-M“. Za lansiranje je iskorišćena raketa-nosač „Rokot“ sa blokom „Briz-KM“ koji je startovao sa kosmodroma >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Pleseck.
Saopšteno je ranije da Sjedinjene Američke Države pažljivo prate sličan ruski satelit „Kosmos-2499“. U vezi sa tim, bivši šef „Roskosmosa“ Oleg Ostapenko je rekao da mali sateliti „Kosmos- 2499“ i „Kosmos-2491“ nisu predviđeni za korišćenje u vojne svrhe.
„Te besmislice o malim aparatima koji manevrišu su nam poznate. U stvari, ’Kosmos-2499‘ i ’Kosmos-2491‘, lansirani u decembru i maju 2014. godine apsolutno su mirnodopski aparati“, rekao je Ostapenko, komentarišući informacije iz medija da Rusija testira u kosmosu vojni satelit-inspektor, koji može da manevriše u orbiti.
Pritom, šef „Roskosmosa“ je naveo da se oba satelita koriste u naučne svrhe.
On je naglasio da se Rusija protivi razmeštanju oružja u kosmosu.
Prema rečima Ostapenka, „apsolutno neumesno“ je to što su ih mediji nazvali „satelitima-ubicama“.
On je podsetio da je u novembru 2014. godine Rusija u UN izašla sa inicijativom o nerazmeštanju oružja u kosmosu.
„To je bila naša inicijativa“, rekao je šef „Roskosmosa“.
U isto vreme, on je naveo da niz zemalja, uključujući Ameriku, nije podržao inicijativu Rusije o nerazmeštanju oružja u kosmosu.
Sputnik
The post Pentagon: Rusija poslala u kosmos „satelit-ubicu“ appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kako se Pentagon uplašio ruskog satelita

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jul.2015

Američka vojna sredstva za kontrolu kosmičkog prostora prate manevre u orbiti ruskog vojnog satelita "Kosmos-2504“, lansiranog u martu sa kosmodroma Pleseck (Arhangelska oblast), saopštava specijalizovani sajt SpaceNews, pozivajući se na zvaničnog predstavnika Ratnog vazduhoplovstva SAD...- Satelit...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.