Pavle ostaje patrijarh SPC

Izvor: B92, 11.Nov.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavle ostaje patrijarh SPC

Beograd -- Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve danas nije potvrdio molbu srpskog partrijarha Pavla za povlačenje iz službe, saznaje B92.

Kako saznaje B92, Sabor nije glasao o molbi patrijarha, već je odlučeno da on ostane na čelu SPC dok je živ. Zbog bolesti patrijarha, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije obavljaće deo poslova patrijarha, a njemu su danas poverena nešto šira ovlašćenja nego što ih je imao do sada.

Sabor na početku zasedanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije promenio ni proceduru za izbor patrijarha.

Prema nezvaničnim informacijama, na redovnom majskom saboru biće doneta konačna odluka o promenama Ustava SPC i o izboru novog patrijarha.

Sabor sutra nastavlja zasedanje.

Ipak, još nije zvanično saopšteno ni da li je Sabor Srpske pravoslavne crkve odlučio da li se molba patrijarha Pavla za povlačenje nalazi na dnevnom redu.

Nakon što su održali liturgiju u Sabornoj crkvi, arhijereji su prešli u zgradu Patrijaršije, gde zasedaju iza zatvorenih vrata.

Brojni novinari od devet sati prate dešavanja u zgradi Patrijaršije, ali još nemaju odgovor na pitanje da li će se i kada birati novi patrijarh.

Njima se danas po podne obratio generalni sekretar Srpske pravoslavne crkve Sava Jović, koji nije imao nove informacije.

On je tada rekao da očekuje da dnevni red bude usvojen, a tek tada će biti poznato da li će se patrijarhova molba usvojiti.

Na skupu koji organizuje Ministarstvo dijaspore, novinari su bezuspešno pokušali da od vikarnog episkopa hvostanskog Atanasija Rakite saznaju više detalja.

Podsetimo, ukoliko episkopi na Saboru prihvate molbu patrijarha da se povuče, biraće se novi patrijarh.

U beogradskoj Sabornoj crkvi jutros je održana liturgija kao uvod u početak redovnog zasedanja.

Današnju liturgiju je služio mitropolit Amfilohije, a prisustvovalo joj je 15 episkopa. Sabor se održava u patrijaršijskoj kapeli svetog Simeona Mirotočivog u Beogradu.

Vikarni episkop hvostanski Atanasije Rakita izjavio je da Sabor SPC nema unapred rešena pitanja. On je naveo da ne želi da se izjasni o sudbini patrijarhove molbe da se povuče sa trona Srpske pravoslavne crkve jer je učenik patrijarha Pavla.

"Sveti arhijerejski sabor nema unapred rešena pitanja. Pitanja se postavljaju i onda se rešavaju. Mislim da nisam prava ličnost da na to pitanje odgovorim. Učenik sam patrijarha Pavla i svi moji odgovori bili bi subjektivni", rekao je on.

"Sveti arhijerejski sabor je najznačajniji događaj u životu i zahteva najveće duhovno naprezanje njegovog bića", rekao je Rakita novinarima u pauzi zasedanja.

Nakon objavljivanja informacija o molbi za povlačenjem patrijarha Pavla, u javnosti, ali i među crkvenim zvaničnicima, zavladala je atmosfera puna neizvesnosti. Ukoliko se odluči da sabor bude izborni, Srpska pravoslavna crkva bi u naredna tri meseca dobila novog poglavara.

Najozbiljniji kandidati su, prema pisanju beogradske štampe, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, vladika niški Irinej, episkop žički Hrizostom, ali i episkop zahumsko-hercegovački Grigorije i episkop braničevski Ignjatije.

Jedan od načina izbora koji se najčešće spominje jeste slučajno izvlačenje imena jednog od trojice kandidata koji dobiju najviše glasova episkopa.

Vladika niški Irinej rekao je prethodno da, iako se po Ustavu SPC patrijarh bira doživotno, na njega se može primeniti princip koji važi za episkope.

"Naime, izbor episkopa je doživotan, ali on se može opozvati ili kanonskom krivicom ili dokazanom nemoći da vrši funkciju ili po želji da se povuče, dobije penziju”, objašnjava Irinej.

"Dakle, to se primenjuje u odnosu na episkope, ali to isto može da se primeni i na patrijarha, jer patrijarh je samo prvi među sebi ravnima”, kaže on.

Novi patrijarh se najverovatnije, kao i do sada, bira apostolskim žrebom, odnosno, slučajnim izvlačenjem imena jednog od trojice kandidata koje prethodno izaberu episkopi.

Đorđević: Ljuta borba

Sociolog religije Mirko Đorđević za B92 kaže da se u SPC sada vodi ljuta borba za vlast.

Ustavna procedura

Ustav SPC propisuje da patrijarha bira takozvani Izborni sabor, u kome su, pored svih vladika, još i dekan Bogoslovskog fakulteta, rektori svih bogoslovija, članovi patrijaršijskog upravnog odbora i igumani većih manastira.

Takođe, po Ustavu SPC, patrijarh se bira apsolutnom većinom glasova.

Sabor je, međutim, ovaj vekovni način izbora patrijarha promenio i prilikom izbora naslednika patrijarha Germana uveo je žreb, a takođe i smanjio broj članova Sabora, utvrdivši da samo episkopi mogu birati budućeg patrijarha.

Poznavaoci crkvenog prava upozoravaju da će vladike ponovo morati da se dogovore o načinu na koji će birati.

"Sada je važno znati da se u svim tim kombinacijama imena menjaju iz dana u dan, ali, koliko ja znam, u svim kombinacijama ostaje sadašnji vršilac dužnosti, prvi čovek Sinoda, mitropolit Amfilohije”, kaže Đorđević.

"Postoji i mogućnost da se nađe i privremeno rešenje, da se formalni izvor, budući da je patrijarh Pavle živ, odloži za drugi sabor, onaj prolećni, majski, a da u međuvremenu bude imenovan opet prvi čovek Sinoda, koji će punim kapacitetom voditi Crkvu”, objašnjava on.

Đorđević smatra da će i država naći načina da utiče na izbor patrijarha.

Beogradski dnevnici navode da iz države stižu nezvanični signali da bi na mestu novog patrijarha voleli da vide mlađeg episkopa koji bi bio otvoren za evropske integracije.

O SPC možete čitati i u rubrici Drugi pišu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.