Pavićević: Tumačenje fusnote sprečiće samoizolaciju Srbije

Izvor: Politika, 04.Sep.2012, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavićević: Tumačenje fusnote sprečiće samoizolaciju Srbije

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za stručne i operativne poslove u pregovaračkom procesu Vlade Srbije Dejan Pavićević smatra da je dogovor o predstavljanju Kosova bio preširoko postavljen i da je najnovije tumačenje fusnote jedna vrsta „kontrole štete”.

Tim tumačenjem je dobijena asimetrija u predstavljanju Kosova na regionalnim skupovima, što će Srbiji omogućiti da ne trpi štetu od samoizolacije, objasnio je Pavićević.

U intrevjuu Tanjugu Pavićević, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bio sekretar u pregovaračkom timu Beograda, objašnjava da je dogovor o regionalnom predstavljanju bio postavljen preširoko i sa suviše mogućnosti za različita tumačenja.

„To je bila velika greška. Ovo tumačenje Vlade Srbije korespondira s tumačenjem Evropske unije. Držaćemo se dogovora, ali ono što je najvažnije to je da će Kosovo biti obeleženo zvezdicom. I tu je dobijena ta asimetrija”, kaže Pavićvić.

On objašnjava da će uz naziv Kosovo obavezno na regionalnim skupovima stajati zvezdica, a da je irelevantno da li će ispod toga biti fusnote, jer tekst fusnote ionako neće biti svima vidljiv.

Bitno je, kaže, da postoji zvezdica jedino iza naziva Kosova što će jasno da napravi asimetriju između Kosova i ostalih međunarodno priznatih država koje će biti učesnici skupa.

„Takođe, u svakom dokumentu pri prvom pominjanju Kosova biće obavezno i zvezdica i fusnota. Fusnota ne mora biti upisana na svakoj strani dokumenta, ali će biti obavezno na strani na kojoj će se nalaziti potpisnici dokumenta. I to samo za dokumenta koja nije potpisao UNMIK”, navodi Pavićević.

Tamo gde se UNMIK pojavljuje kao potpisnik Srbija će insistirati da UNMIK nastavi da potpisuje ta dokumenta, rekao je Pavićević i dodao da će se insistirati kod domaćina skupa da UNMIK bude pozvan na svaki sastanak.

„Naši organi takođe će biti u obavezi da pozivaju UNMIK, na njima je da odluče da li će doći, ali njihov nedolazak neće uticati na naše učešće na određenom skupu”, objasnio je Pavićević.

I to je, kako kaže, važno, kao što je važno da instrukcija Vlade Srbije ne ostavlja prostor da se uopšte razmišlja o zastavi ili bilo kakvim obeležjima državnosti takozvane republike Kosovo.

U slučaju da se tu nađe neki od takvih simbola, navodi Pavićević, ili da na tabli nema zvezdice posle naziva Kosovo, tj. da dolazi do flagrantnog kršenja dogovorenog, predstavnik Srbije će napustiti skup i uputiti pisanu izjavu koja je predviđena u samoj instrukciji, a gde će jasno izneti državni stav.

On dodaje i da će predstavnik Srbije koji se nađe na skupu na kojem predstavnik Kosova stalno insistira na elementima državnosti, a što je suprotno Ustavu Srbije, biti dužan da na to reaguje na linijama državne politike o Kosovu.

Svrha instrukcije je, ponavlja Pavićević, da se spreči samoizolacija Srbije.

„Mi smo dogovore postigli i moramo ostati dosledni tim dogovorima, moramo biti ozbiljan činilac u međunarodnim odnosima, ne smemo se igrati jer ne možemo, ne možemo praviti diskontinuitet po principu: sad imamo novu vladu, i puj pike ne važi sve što je uradio neko pre”, naveo je Pavićević.

On je podsetio da Kancelarija na čijem je čelu, ima svoj kontinuitet, da nastavlja da radi na implementaciji, na daljim pregovorima, a da Vlada Srbije nastavlja da poštuje dogovore s ciljem da se umanji šteta koja je nastala neprisustvovanjem skupovima.

„Jedinu štetu od toga imala je Srbija, političku koja je nemerljiva, ali i finansijsku koja je jako velika. Mi ne idemo na skupove gde se govori o IPA fondovima, o raznim drugim pretpristupnim fondovima, onima koji su evropski, ali i drugima van Unije i zaista trpimo veliku štetu”, kazao je Pavićević.

Cilj je, naveo je, da se s tom praksom prekine, da imamo jasan stav, jasnu asimetriju u predstavljanju Kosova, da u svim dokumentima imamo fusnotu koja je jasno dogovorena ali i da više ne idemo putem samoizolacije, da ne pravimo sami sebi veću štetu nego što je već napravljena.

A napravljena je, smatra Pavićević, između ostalog i zbog izostanka jasne politike prema Kosovu, jasnog plana, zbog rešenja koja su donošena „ad hoc”, a zatim podnošena Vladi na usvajanje i prosleđivana Skupštini, tačnije Odboru za KIM samo na uvid, bez ikakve diskusije i dogovaranja u plenumu.

„Pregovori su bili koncipirani tako da smo imali politiku svršenog čina. Kada vam šef pregovaračkog tima kog je imenovala Vlada da izveštaj šta Vlada može drugo da uradi nego da ga usvoji. Uprkos tome što su često postojala neslaganja pojedinih ministarstava, posebno MUP-a o pojedinim pitanjima”, navodi Pavićević.

Istina, priznaje da je u procesu pregovaranja koji je tekao sve vreme uz posredovanje EU, često bilo pritisaka, da je uglavnom srpska strana predlagala rešenja, a da je Priština dolazila često nespremna i nevoljna da se rešenja usvoje.

Često su, dodaje, i predstavnici EU predlagali rešenja, koja su nekada bila formulisanja pod parolom „uzmi ili ostavi”.

Sve to Pavićević smatra delom normalnog pregovaračkog procesa. Za njega je, međutim, ponavlja, najveći problem bio nedostatak ozbiljnog strateškog planiranja, zbog čega su i mnoga rešenja samo kratkoročno donela rezultat, dok su dugoročno ostavila neprijatne posledice.

On zato tvrdi da je s instrukcijom Vlade o fusnoti pronađen modus kako da se takve stvari ubuduće izbegnu.

„Kroz Kancelariju za stručne i operativne poslove postojaće dobra koordinacija između Vlade, njenih službi, ministarstava, kabineta predsednika države, eksperata, međunarodne zajednice, a sve da bi se našla rešenja koja će u potpunosti implementirati sve što je dogovoreno”, naveo je Pavićević,

Time će, smatra on, Vlada pokazati da smo ozbiljna država koja stoji iza svega što je rekla, time će se zadovoljiti ono što je dogovoreno, a na taj način bi bila ostvarena i dobra pregovaračka pozicija za dalji nastavak dijaloga.

Za nastavak dijaloga Srbija je, kaže Pavićević, spremna. Ostavljena su još neka politička pitanja u oblasti integrisanog upravljanja granicama administrativnom linijom, dok se tehnička pitanja, posebno kad je reč o matičnim knjigama i katastru, privode kraju.

„Imamo sad pilot projekat u oblasti matičnih knjiga, očekujemo da će 'glavni projekat' profunkcionisati do kraja septembra a da će za godinu dana biti završen. Katastar računamo da će do Nove godine stati na noge, profunkcionisati u potpunosti. To većim delom finansira EU, a projekat će trajati dve do tri godine”, kaže Pavićević.

Najveće probleme u primeni očekuje kod političkih pitanja ali, kako navodi, uliva mu nadu da će Vlada strateški razmišljati i uz konsultaciju svih relevantnih faktora doći do trajnih i održivih rešenja, da se više neće ići na „ad hoc rešenja, nego da ćemo uraditi isto što smo uradili sa instrukcijom o fusnoti”.

„Nadam se da ćemo kroz isti takav proces doći do trajnih i održivih rešenja u oblasti upravljanja administrativnom linijom i slobode kretanja, ali i svakog sledećeg političkog pitanja bilo u tehničkom dijalogu, ako ga bude bilo, ili u političkom”, kazao je Pavićević.

U političkom dijalogu, dodao je on, Srbija će morati da prizna realnost da na prostoru KiM živi albanski narod koji ima svoje legitimne predstavnike, što podrazumeva da će sa nekima od njih da se razgovara.

„Mi smo za nastavak dijaloga spremni, imamo konsultacije o implementaciji i budućem dijalogu na dnevnom nivou, pravi se ozbiljna strategija, a kada će dijalog biti nastavljen, o tome se takođe vode ozbiljne konsultacije s EU. Probamo da u dijalog uključimo i UN, ali kada kako i u kom formatu će on biti nastavljen, mislim da će biti poznato vrlo brzo”, rekao je Pavićević.

Konačno, upitan da li bi neko rešenje moglo da implicira priznanje nezavisnosti Kosova Pavićević je rekao da preširoko postavljeni sporazumi daju uvek šansu za nešto tako, i ako se bude opet radilo bez strategije da postoji bojazan da „nekim svojim aktima neke stvari budu tumačene kao indirektno priznanje”.

Zna se, međutim, dodaje, kako se de fakto i de jure priznaje jedna država. Pri tome podseća da su sami međunarodni odnosi i pravo klizav teren i navodi da zamka može da se izbegne samo vođenjem ozbiljne politike i ozbiljnom strategijom prema pregovorima, prema primeni dogovora i prema budućim razgovorima.

„Samo takvom politikom i ako odluke budemo donosili promišljeno a ne da ih gotove nudimo Vladi, možemo da izbegnemo klizav teren i onda niko ne može da govori da smo mi eksplicitno ili implicitno priznali Kosovo”, rekao je Pavićević.

Istina, dodao je, to od nas niko nikad nije tražio ni zvanično ni iza kulisa tokom dijaloga, samo je traženo da se o nekim temama dogovorimo i da te dogovore poštujemo.

„Vlada Srbije namerava da te dogovore poštuje i da nađe najbolji mogući način da izbegne bilo kakvu štetu. Ovo juče je bio prvi korak, biće ih još, neko će ih smatrati dobrim ili lošim, neki će biti bolni, ali ćemo pokazati da smo ozbiljna država koja brine o sebi, građanima i o svojoj međunarodnoj poziciji”, zaključio je Pavićević. 

Tanjug

objavljeno: 04.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.