Pavićević: Carine, kamen spoticanja

Izvor: B92, 25.Sep.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pavićević: Carine, kamen spoticanja

Brisel -- Šef pregovaračkog tima Beograda stigao je u Brisel gde Evropskoj komisji treba da preda pismo koje potvrđuje nameru Srbije da sprovede sporazum o prelazima.

Prema rečima Dejana Pavićevića, uloga kosovske carinske službe "glavni je kamen spoticanja" za Beograd pri primeni sporazuma o administrativnim prelazima. Glavni zahtev Beograda je da carina Euleksa, a ne Prištine, ima izvršnu funkciju na prelazima, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Pavićević za Radio Slobodna Evropa.

On je u Briselu, gde će Evropskoj komisiji predati pismo koje potvrđuje nameru Vlade Srbije da sprovede sporazum postignut u februaru o prelazima. Pavićević će učestvovati i u formiranju radnih grupa koje će sprovoditi sporazume i pokušati da izmeni delove sporazuma za koje je rekao da su nepovoljni po Beograd.

"Cela poenta integrisane administrativne linije jeste da ne bude kao do sada da vi prođete jedan punkt, pa imate, da kažemo ničiju zemlju, pa drugi punkt, nego će postojati jedan punkt na kojem će zajednički raditi", rekao je on.

Prema njegovim rečima, na tim punktovima koji neće ličiti na granicu, biće svi potrebni službenici - Beograda, Prištine i EU, pri čemu će Beograd insistirati na izvršnoj ulozi Euleksa. Pavićević je dodao da će Beograd tražiti da isto ustrojstvo važi za sve prelaze sa Kosovom, bez obzira u kom delu Pokrajine.

"Mi ćemo se truditi da ne pravimo tu razliku izmedju severa i juga, odnosno da tražimo isto za sve prelaze, medjutim ono što je izuzetno bitno to je da na severu Kosova, posebno na prelazima Jarinje i Brnjak, imamo specijalni režim koji će što manje opterećivati srpsko stanovništvo sa severa", rekao je šef beogradskih pregovarača.

Na pitanje šta znači specijalni režim, on je kazao: "Sve carinske procedure koje će se vršiti, o kojima tek treba da se razgovara i koje treba da budu opet pod nekim specijalnim režimom obavlja isključivo Euleks. O tome će biti dosta dugih i teških pregovora, ja to očekujem i videćemo sa kakvim ishodom i koliko će oni trajati".

Pavićević je kazao da sada razgovara samo sa predstavnicima EU i da ne treba brzo očekivati nove punktove na prelazima sa Kosovom.

Dačić: Na prelazima se ništa neće promeniti

Foto: Beta

Govoreći o pismu koje je danas o tišlo u Brisel, premijer Srbije Ivica Dačić je izjavio da je reč o tome da je taj dogovor u februaru parafirao Borislav Stefanović, a da Srbija nikad nije obavestila Brisel da će poštovati taj dogovor. "Mi smo to sada uradili", naveo je Dačić.

Vlada drugog izbora nije imala osim da kaže "ne prihvatamo ništa, ali mislim da gradjani Srbije znaju šta to znači", rekao je Dačić. Prema njegovim rečima, na administrativnim prelazima trenutno se ništa neće promeniti, ali će vlada učiniti sve da kriminalce spreči da ilegalnim radnjama zloupotrebljavaju kosovski problem i stanje na prelazima.

On je naglasio da nema bilo kakve tajne ili engime da li je nešto potpisano ili nije. Dačić je naveo i da je prošla vlada parafiranjem tog sporazuma, uz dogovor o reigonalnom predstavljanju, omogućila da Srbija dobija status kandidata.

"Neozbiljno je da Srbija misli da može da vodi politiku tako da nešto potpiše, dobije status kandidata i da onda to ne primenjuje", naglasio je Dačić.

On je ponovio da se pred novu vladu "ne postavlja pitanje da li će se sprovoditi ono što je već dogovoreno" i dodao da je novi šef tima za tehnički dijalog Dejan Pavićević već danas u Briselu gde razgovara o primeni postignutih dogovora.

Stefanović: Nije idealno, ali je najbolje moguće

A čovek koji je sporazum u februaru potpisao, Borko Stefanović, kaže da je potpisani tehnički protokol samo ono što je i on sam već govorio.

On je rekao da će DS podržati novu vlast u sprovođenju sporazuma i namrei da se nastavi dijalog s Prištinom. "Mi smatramo da su sporazumi dobri, da su doneli više koristi nego štete, da nisu idealni, ali da su u ovim uslovima bili najbolji mogući", kaže Stefanović.

On je, međutim, dodao da prethodna vlada to nije uradila zato što je koalicionim partnerima DS, odnosno SPS-u "bilo nezgodno da primene sporazum tokom izborne kampanje".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tražimo izvršnu ulogu EU na prelazima

Izvor: Beta, 25.Sep.2012

BEOGRAD, 25. septembra 2012. (Beta) - Dejan Pavićević, koga je Vlada Srbije zadužila za nastavak tehničkih pregovora sa Prištinom, rekao je u utorak da je uloga kosovske carinske službe "glavni kamen spotic.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.