Izvor: Blic, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Aleksej razgovarao sa ambasadorom Vukićevićem

Patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksej II izjavio je danas da su Rusija i ruska crkva uvek bile uz srpsku crkvu i narod pri rešavanju njihovih problema.

Patrijarh je u razgovoru sa ambasadorom Srbije u Rusiji Stanimirom Vukićevićem zahvalio ambasadoru što ističe važnu ulogu Rusije u pregovaračkom procesu o Kosovu i Metohiji i da bez Rusije ne može da bude rešeno to pitanje.

Aleksej II je podsetio na izjavu američkog državnog sekretara Kondolize Rajs da Kosovo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bez obzira na stav Rusije treba da dobije nezavisnost. "Bio sam na Kosovu, znam šta ta zemlja znači srpskoj crkvi i narodu Kosova, koliko svetinja se nalazi tamo i koliko je za ove godine tih svetinja srušeno", rekao je on. Poglavar Ruske pravoslavne crkve je rekao da su rušeni spomenici koji su pod zaštitom UNESKO-a, što su zapadni mediji i diplomate potpuno prećutkivali.

Aleksej II je izrazio zadovoljstvo što Srbija sada ima ambasadora u Rusiji, ističući da Moskovska patrijaršija, preko podvorja Srpske pravoslavne crkve i predstavnika srpskog patrijarha, episkopa Antonija, održava žive veze sa srpskom crkvom i narodom.

Vukićević je u prvom susretu sa patrijarhom od kada je stupio na dužnost, 21. juna, zahvalio Alekseju II na lepim željama i podršci, kao i na tome što je ruska crkva ustupila Petropavlovsku crkvu u Moskvi za podvorje Srpske pravoslavne crkve. Izražavajući izuzetno zadovoljstvo posle razgovora sa patrijarhom, Vukićević je rekao da je bilo reči o odnosima između crkava i o Kosovu i Metohiji.

On je rekao da je nesporno da Ruska pravoslavna crkva podržava naš stav i stav zvanične Rusije kada je reč o Kosovu i da je patrijarh kazao da će se moliti da pitanje Kosova bude rešeno na način na koji to bude odgovaralo i Srbiji i ljudima na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.