Izvor: B92, 11.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paten i Holkeri: Najvažnije je da počne dijalog

Priština -- Komesar za međunarodne odnose Evropske unije Kris Paten i šef UNMIK-a Hari Holkeri izjavili su u četvrtak da je najvažnije da dijalog Beograda i Prištine počne. Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon što su govorili u parlamentu Kosova, kazali da svi u međunarodnoj zajednici mogu da pomognu i pruže tehničku pomoć, ali "Beograd i Priština moraju sami da sedni i razgovaraju o životnim pitanjima".

Paten je kazao da EU nema konkretan model >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za vođenje pregovora, ali, kako je rekao, važno je da taj dijalog počne, a "potom ćemo videti kako će on teći". "Za obe strane je važno da ne slede put ekstremista, koji žele da stvore budućnost iz haosa i nasilja", rekao je Paten.

Holkeri je kazao da njegova uloga u dijalogu Beograda i Prištine "definisana, kao vođe UNMIK-a i specijanog izaslanika generalnog sekretara UN". Tome, kazao je Holkeri, "ne treba ništa dodavati jer ću slediti smernice UN".

Paten i Holkeri su svoja izlaganja na skupštini, a potom i pred novinarima, započeli su osvrtom na 11. septembar 2001. godine i terorističke napade na Njujork i Vašington, kao i ubistvom šefa švedske diplomatije Ane Lind. Obojica su rekli da je važno da u borbi protiv terorizma "svi budemo na istoj strani".

Paten i Holkeri potpisali su sporazum koji će Kosovu omogućiti da dobije deo pomoći od oko 31 milion evra, koliko je EU izdvojila za podršku jačanju saradnje zemalja Jugoistočne Evrope.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.