Izvor: B92, 25.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paten: Štetu na Kosovu da plati kosovska vlada

Brisel -- Komesar Evropske komisije Kris Paten rekao je danas u Briselu šefu albanske diplomatije Kastriotu Isljamiju da Evropska unija i medjunarodna zajednica, pošto su pre pet godina spasavali Albance na Kosovu od "etničkog čišćenja", sad tamo treba da štite Srbe. Paten, koji je juče boravio na Kosovu, naglasio je da vlada u Prištini mora snositi troškove obnove srpskih kuća i crkava, srušenih u nasilju albanskih ekstremista, i da Evropska unija "to neće platiti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Evropski komesar za međunarodne odnose je uputio "ključnu poruku" albanskim kosovskim vođama "da moraju pokazati da žele da se obračunaju sa svim ekstremistima i propagandom". "Stanje na Kosovu izaziva veliku utučenost", podvukao je Paten. "Evropska unija i međunarodna zajednica su pre pet godina išli u rat da spasu Albance od etničkog čišćenja, a sada od toga treba da štitimo Srbe. U tom cilju je međunarodna zajednica utrošila preko dve milijarde evra na Kosovu, a od toga je preko 60 odsto izdvojila Evropska unija", rekao je zvaničnik EU.

Albanski ministar je dodao da je vlada u Tirani spremna da za to odobri izvesna sredstva. On je izrazio i svoje mišljenje o nasilju na Kosovu, rekavši da tamošnji problemi počivaju "na više činilaca".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.