Izvor: Politika, 24.Feb.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pastor zapretio napuštanjem pokrajinske koalicije

Bojan Pajtić će se odazvati pozivu Nenada Čanka na razgovor, a Ištvan Pastor uslovio dolazak vraćanjem Marte Takač (SVM) na mesto direktora „Vojvodinašuma”

Novi Sad – Samo dan nakon poslednje razmene žestokih optužbi između Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) koja je usledila nakon smene direktorke Javnog preduzeća „Vojvodinašume” Marte Takač, inače članice SVM-a, Nenad Čanak pokušava da spusti loptu tako što je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pozvao koalicione partnere Bojana Pajtića i Ištvana Pastora da u petak u 12 sati sednu za sto i pokušaju da reše nastale probleme i očuvaju vladajuću koaliciju.

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić prihvatio je poziv na razgovor o pitanjima koja opterećuju funkcionisanje vladajuće koalicije u Vojvodini, dok je predsednik SVM-a Ištvan Pastor izjavio da će prihvatiti Čankov poziv pod uslovom da pre toga Marta Takač, kao kadar SVM-a, bude vraćena na funkciju v. d. direktora „Vojvodinašuma”.

„Odazvaću se ako bude bilo smisla da to činim. A biće smisla ukoliko se pre tog sastanka reši pitanje imenovanja vršioca dužnosti direktora ’Vojvodinašuma’”, rekao je Pastor za Betu.

Ako se to desi, onda će to biti poruka da je za naše sadašnje koalicione partnere SVM prihvatljiv partner, ističe Pastor i dodaje: „Ako se to ne desi, mi ćemo to shvatiti kao signal da nismo potrebni u parlamentarnoj većini. Onda ćemo istupiti iz parlamentarne većine. Nezavisno od toga, parlamentarna većina će postojati, sa Demokratskom strankom, LSV-om i kadrovima iz Tadićeve stranke.”

Bojan Pajtić je rekao da će se odazvati svakom pozivu čiji je cilj da se na što bolji i efikasniji način radi u interesu građana, dodajući da mu je žao što javnost vrlo često prisustvuje „varničenju” između LSV i SVM. „Demokratska stranka je politički protivnik vladajućeg režima, a ne stranaka demokratske orijentacije. Nastojaćemo da budemo faktor stabilnosti u pokrajini, jer se neslozi i razmiricama između LSV i SVM može radovati samo Srpska napredna stranka i njima bliske partije”, kazao je Pajtić za Betu.

Sa druge strane, zamenik predsednika LSV-a Bojan Kostreš ne želi da odgovara na Pastorov ultimatum i kaže za „Politiku” da LSV ima obavezu prema građanima da očuva mir u koaliciji.

„Vlada Vojvodine je, prema mojim informacijama, postupila po odluci Apelacionog suda, koji je u svojoj presudi definisao da Marta Takač nije na vreme dostavila potrebnu dokumentaciju i da zbog toga ne može da bude direktorka ’Vojvodinašuma’. Mi ne vidimo na koji način Vlada Vojvodine treba da postupa u suprotnosti sa odlukama suda. Uostalom, sva sporna pitanja treba da budu razrešena na sastanku u petak.” 

Ukoliko Pastor odbije da dođe na taj sastanak, Kostreš kaže da će se onda razgovarati o planu B, koji će onda biti saopšten javnosti.

Upitan o kojim pitanjima će Čanak, Pajtić i Pastor razgovarati, Bojan Kostreš kaže:

„Preventivno, pitanje zakona o finansiranju Vojvodine koje je važno za konzumiranje autonomije, ali i za funkcionisanje Vlade Vojvodine. To su stvari koje treba da se dogovaraju i predlog treba da ide na skupštinu. Nije prvi i poslednji put da se u vladi usaglase neki stavovi, a da na skupštini budu drugačija polazišta. Sa druge strane, taj predlog treba da se učini prihvatljivim i za opoziciju, jer treba da bude izglasan na republičkom nivou.”

----------------------------------

Na smeni Marte Takač insistirao LSV

Pajtićeva vlada je prošle nedelje za vršioca dužnosti „Vojvodinašuma” imenovala Aleksandra Obradovića, umesto Marte Takač, koja je na toj funkciji bila od 2004. godine.

Na smeni Marte Takač insistirao je LSV, koji se pozvao na presudu Apelacionog suda koji je 23. januara ustanovio da Marta Takač nije podnela u zakonskom roku svu dokumentaciju koja je bila zatražena u javnom konkursu za direktora „Vojvodinašuma”.

Pastor je ocenio da taj argument LSV ne stoji jer odluka Apelacionog suda „nije problematična” i dodao da je odluka pokrajinske vlade o imenovanju novog vršioca dužnosti direktora bila „iznuđena”.

Prema njegovim rečima, na sednici pokrajinske vlade na kojoj je imenovan novi v. d. direktora prekršena su sva pravila u funkcionisanju vojvođanske vlade i iznuđene su odluke kada je reč o „Vojvodinašumama”, koje su „pravno ništavne ili u toj meri falične da se ne mogu prihvatiti, pa se moraju poništiti”.

Pastor je rekao da pozicija direktora „Vojvodinašuma” „pripada” SVM-u i da je predlog te stranke da na tu poziciju ponovo bude imenovana Marta Takač.

A. Komnenović

objavljeno: 24.02.2015.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.