Partije ne smeju da uzimaju novac od gubitaša

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Partije ne smeju da uzimaju novac od gubitaša

Novi zakon o finansiranju stranaka zabranjuje da partije dobijaju novac od javnih preduzeća, ali i od privatnih preduzeća koja imaju bilo kakav posao sa državom ili nešto duguju državi, kao i od onih koja uvoze i izvoze akcizne proizvode. Ovakva odredba prosto je nacrtala profil svih većih srpskih preduzeća za koja se i do sada sumnjalo da su glavni finansijeri stranaka. Sa ovakvim zakonom pravi finansijeri biće još dublje sakriveni od javnosti jer je teško očekivati da će državni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kontrolori iznenada postati dovoljno moćni da ih otkriju.

„Blic“ je imao uvid u najnoviju radnu verziju dugoočekivanog zakona o finansiranju stranaka, oko koga su se vladajuće stranke saglasile sa autorima i koji će ove nedelje biti objavljen. Zakon koji Savet Evrope i Evropska komisija odavno traže od vlasti u Srbiji najavljivan je kao liberalniji i realniji od postojećeg, koji je svojim odredbama praktično primoravao stranke da lažiraju finansijske izveštaje. Realnije odredbe o limitima za finansiranje stranaka trebalo je da dovedu do toga da javnost konačno sazna ko su pravi finansijeri i tako ih lakše kontroliše. Međutim, sudeći po poslednjoj verziji u koju smo imali uvid, to se ipak neće dogoditi.

I sami autori sadašnjeg zakona iz Cesida, kao i eksperti iz „Transparentnosti Srbija“ upozoravali su do sada javnost na spregu stranaka i tajkuna, koje najčešće vezuje interes po sistemu - finansiraću ti kampanju ako kasnije dobijem posao na tenderu, dozvolu da izvozim ili uvozim akciznu robu ili bilo koji isplativi posao vezan za javne nabavke, koje godišnje iznose oko četiri milijarde evra. Poznata su upozorenja da zbog loše kontrole država godišnje gubi najmanje milijardu evra. Novi zakon će omogućiti da se ovakva sprega nastavi.

T. Spaić

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.