Parlamentarna većina, manjina, i retorika - umesto rezultata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlamentarna većina, manjina, i retorika - umesto rezultata

BEOGRAD - Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija optužila je danas Srpsku radikalnu stranku da "iz samo njima znanih razloga pokušava da onemogući Skupštinu da radi svoj posao", a predsednik poslaničke grupe radikala Dragan Todorović odgovara da vladajuća većina nastoji da ostvari samo svoje političke ciljeve i da ih interesi građana uopšte ne interesuju.

Kolundžija je novinarima u parlamentu objasnila da je za skupštinskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << govornicom rekla da, ukoliko postoji kriza vlade o kojoj opozicija govori, kriza parlametna i kriza institicuja, onda su uvek u kriznim situacijama izbori izlaz.

Zašto odlaganje rasprave o poverenju?

Prema njenim rečima, ako opozicija pokušava da predstavi da je vlada u krizi, zašto onda stalno odlažu sednicu o poverenju vladi koju su sami tražili, kao i sednicu o budžetu, koja je, kako je naglasila, jedan od krucijalnih načina provere poverenja vladi.

"Ne radi se o tome, oni pokušavaju da odgovornost sa sebe prebace na druge. Niko ne osporava da postoji kašnjenje u vezi sa nekim zakonskim rokovima, ali to je zbog vlade koja je dugo konstituisana, a imali smo rebalans budžeta u oktobru i pregovore sa MMF koji su važni", rekla je Kolundžija.

Ona je dodala da, ako to nekome nije dovoljno kao objektivan oargument, onda vladajuća većina može da kaže da preuzima krivicu da je budžet kasnio, ali ne razumemo zašto ne žele raspravu o budžetu ako je taj zakon toliko problematičam, sporan i loš kao što tvrde.

Radni dan od pet miliona

Kolundžija je ocenila da ne postoji potreba da se građanima Srbije objašnjava zašto je neophodno raditi duže, subotom, ocenivši da ne postoji nikakva simpatija građana za argumentaciju "danas je subota i ne treba da radimo, posebno kada se ima u vidu da smo, upravo zahvaljujući zloupotrebi poslovanika od SRS, izgubili 12 radnih dana.

"Ako to pomnožimo sa pet miliona dinara, koliko košta radni dan, onda dođemo do zastrašujuće cifre u kjoj se vidi da nije postojala nikakva strategija koju su oni želeli da postignu, da nisu postojali opšti ciljevi i razlozi koji su u interesu građana Srbije da se tako nešto uradi", naglasila je Kolundžija.

Todorović: Prevaljivanje krivice

Šef poslaničke grupe radikala Dragan Todorović izjavio je da vladajuća većina nastoji da ostvari samo svoje političke ciljeve i da ih interesi građana uopšte ne interesuju.

Todorović je rekao da valdajuća koalicija "na svaki način želi krivicu da svali na opoziciju, a posebno na SRS, koja je navodno odgovorna što skupština ne radi".

Navrat-nanos

Šef radikala u Skupštini naveo je da je u kalendaru za donošenje budžeta predviđeno da 1. novembra vlada usvoji bužet, da ga zatim dostavi Skupštini i da se do 15. decembra usvoji.

"Mi smo 7. decembra dobili budžet i sada očekuju od opozicije da navrat-nanos usvoji nešto što je za Srbiju katastrofalno", rekao je on.

Todorović je zamerio šefu poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nadi Kolundžiji što je za skupštinskom govornicom rekla koliko je SRS potrošila vremena na reklamiranje poslovnika, ali ne i koliko su radikali govorili o amandamnima, a koliko poslanici drugih stranaka.

DSS: Nema spremnosti za dogovor

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić optužio je vladajuću koaliciju da nije spremna da sa šefovima poslaničkih klubova napravi sadržajne dogovore o tome kojom dinamikom i šta od zakona stiže u parlament i koji su rokovi za njihovo usvajanje.

"Jesam raspoložen da se dogovorimo o nekoj brzoj agendi ukoliko postoji osnova za to, ali niti se prave sadržajni dogovori sa šefovima poslaničkih grupa šta od zakona stiže na dnevni red, kojom dinamikom i gde su koji rokovi za pojedine faze koje moraju da se urade", rekao je Aligrudić novinarima u parlamentu.

Blamaža pred MMF

On je dodao da DSS misli o interesima građana, a da je problem u tome što o tim interesima ne misle "oni koji nisu u stanuju da produkuju dovoljan broj zakona i podnesu ih skupštini".

"Ova vlada ne radi niša, kasni se sa budžetom, ne može ništa da se postigne, blamiramo se pred Međunarodnim monetarnim fondom, za šta nikakvu krivicu ne snosi opozicija", rekao je Aligrudić.

Hiperaktivna vlada

On je podsetio da DSS i ranije "nije bežala od toga da se radi subotom i noću, ali da je tada vlada bila hiperaktivna, da su postojali menjunarodni i interni rokovi koji su isticali za određene stvari".

"Tadašnji predsednik skupštine Predrag Marković je molio opoziciju da radimo na takava način i to je urodilo plodom. To je jedini način da skupština radi", ocenio je Aligrudić.

On je dodao da današnji rad nije bio dogovoren i da je na sastanku šefova poslaničkih grupa sa predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović predložio da se napravi dogovor od ponedejlka pa na dalje, da taj dogovor bude realan i da se zasniva na ozbiljnoj, ažuriranoj, ubrzanoj agendi koju bi vlada predložila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kolundžija optužila radikale za blokadu rada parlamenta

Izvor: Kurir, 13.Dec.2008

BEOGRAD, 13. decembra (Tanjug) - Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija optužila je danas Srpsku radikalnu stranku da "iz samo njima znanih razloga pokušava da onemogući Skupštinu da radi svoj posao". Kolundžija je novinarima u parlamentu objasnila da je za skupštinskom govornicom...

Nastavak na Kurir...

Aligrudić: Vladajuća većina nije spremmna na dogovor

Izvor: Kurir, 13.Dec.2008

BEOGRAD, 13. decembra (Tanjug) - Šef poslaničke grupe D S S Miloš Aligrudić optužio je danas vladajuću koaliciju da nije spremna da sa šefovima poslaničkih klubova napravi sadržajne dogovore o tome kojom dinamikom i šta od zakona stiže u parlament i koji su rokovi za njihovo usvajanje.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.