Parlament još bez dogovora o sudijama Ustavnog suda

Izvor: Politika, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament još bez dogovora o sudijama Ustavnog suda

U Skupštini Srbije još nema dogovora o listi od deset kandidata za sudije Ustavnog suda, koju treba da predloži parlament. Zbog toga je još neizvesno da li će se ova tačka naći na dnevnom redu prvog narednog zasedanja, što je obaveza iz Ustavnog zakona.

Juče su propala čak dva pokušaja dogovora šefova poslaničkih grupa sa predsednikom parlamenta Oliverom Dulićem, a kako je novinarima kratko rečeno, nije utvrđen čak ni način predlaganja kandidata, premda se konsultacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nastavljaju i danas.

Na sastanak kod Dulića juče ujutru najpre nisu došli predstavnici SRS-a, a šef te poslaničke grupe Tomislav Nikolić je rekao da radikali neće učestvovati na konsultacijama kojima vladajuće stranke žele da obezbede da njihovi kandidati budu izabrani za sudije Ustavnog suda Srbije. On je ocenio da predlaganje sudija na osnovu dogovora poslaničkih grupa nije u redu i dodao da radikali u tome ne žele da učestvuju, iako bi možda vladajuće stranke ponudile i njima da predlože jednog ili dvojicu sudija i stranka se ne bi "obrukala, jer bi predložila najuglednije profesore".

Predstavnici SRS-a Dragan Todorović i Nemanja Šarović su, ipak, došli na sastanak u podne, a kako "Politika" nezvanično saznaje insistirali su da se lista kandidata sastavi srazmerno zastupljenosti stranaka u parlamentu.

A većina parlamentarnih stranaka smatra da šefovi poslaničkih grupa treba zajedno da sastave listu na osnovu kvaliteta kandidata, a ne partijske pripadnosti. Tako Miloš Aligrudić, šef poslanika DSS-a, smatra da ne bi bilo dobro da predlaganje kandidata bude pitanje pukog stranačkog dogovora.

Na pitanje da li su tačni napisi da je DSS zahtevao od DS-a da ne predlaže svoje kandidate "zbog toga što je već učinio sa svojom listom predsednik Srbije Boris Tadić", Aligrudić je odgovorio da "DSS nikada dosad nije tražio", a da ne veruje ni da će ubuduće.

Predsednik parlamenta Oliver Dulić je, nakon neuspelih konsultacija ipak rekao da se nada se da će se postići neki okvirni dogovor i "da ćemo ući u proceduru predlaganja ljudi o kojima parlament može da se dogovori".

Inače, Ustavni zakon propisuje da 10 kandidata parlamenta, od kojih predsednik republike bira pet, predlaže Odbor za ustavna pitanja, ali ne propisuje po kom kriterijumu. Ustavni sud, propisuje Ustav, čini 15 sudija koji se biraju i imenuju na devet godina, od kojih pet bira Narodna skupština na osnovu predloga 10 kandidata predsednika republike, pet predsednik Srbije na osnovu predloga parlamenta, a pet Vrhovni kasacioni sud Srbije. Sa svake od lista, jedan kandidat mora da bude sa teritorije autonomnih pokrajina. Sudije onda biraju predsednika Ustavnog suda iz svog sastava na period od tri godine.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.