Izvor: B92, 04.Sep.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parlament SCG usvojio Rezoluciju o Kosovu i Metohiji

Beograd -- Skupština Srbije i Crne Gore usvojila je u četvrtak uveče Rezoluciju o Kosovu i Metohiji, koju su predložile poslaničke grupe DOS-a i Demokratske partije socijalista. Iz Srbije je za tu rezoluciju glasalo 58 poslanika, a iz Crne Gore 25.

U dokumentu se navodi da se Skupština Srbije i Crne Gore zalaže za dosledno sprovođenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, podržava napore državne zajednice za mirno rešenje pitanja Kosova i Metohije u skladu sa rezolucijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i poziva sve nadležne organe da preduzmu se mere za otpočinjanje dijaloga sa relevantnim demokratskim činiocima koji mogu da doprinesu rešavanju krize u pokrajini. Podsetimo da su na prošloj sednici pojedine partije iz Crne Gore pre svega Socijaldemokratska partija, odbijale da se raspravlja o kosovskoj deklaraciji tvrdeći da je to pitanje pre svega Srbije a ne državne zajednice. Na insistiranje poslanika iz Crne Gore, koji vladajuću koaliciju čine i sa predstavnicima albanskih partija, Skupština bi danas trebalo da usvoji dokument koji nosi naziv rezolucija kako bi se naglasila razlika između dokumenta koji je usvojila Skupština Srbije i stava koji prema kosovskom pitanju zauzima parlament državne zajednice.

U obraćanju poslanicima Skupštine državne zajednice premijer Srbije Zoran Živković optužio je ekstremni deo albanske zajednice da izbegava pregovore sa Beogradom i pokušava da situaciju u toj pokrajini dovede do nivo neizdržljivosti. Živković je istakao i da konačni status Kosova zavisi od ulaska Srbije i Crne Gore u Evropsku Uniju. "San o nezavisnosti Kosova postaje sve manje san, a sve više mora ekstremnim Albancima, jer su svesni da će to biti nedosanjan i neostvaren san. Pitanje budućnosti Kosova i Metohije ne treba otvarati, nama je i sadašnjost i budućnost definisana rezolucijom 1244. Istina je i da će budućnost biti određena odlukom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Da niti Beograd, niti Priština, ne mogu da definišu šta će biti budućnost te teritorije. Ja vidim tu budućnost i konačno rešenje i konačni status načim ulaskom u EU. Ostvarivanje svih onih standarda koji su neophodni za ulazak u EU znači i ostavrivanje tih svih standarda na teritoriji Kosova i Metohije", rekao je Živković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.