Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parafiranje sporazuma sa EU iduće sedmice

Sporazum o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji biće parafiran do kraja naredne sedmice, tvrdi izvor „Blica" blizak EU. Ova odluka trebalo bi da bude saopštena u sredu, tokom posete članova Evropske komisije Beogradu, ili neposredno posle nje.

- Sporazum će biti potpisan vrlo, vrlo brzo, najverovatnije do kraja sedmice - tvrdi naš sagovornik, koji kaže da postoje pomaci u saradnji sa Haškim tribunalom.

On je odbio da precizira šta bi to tačno trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << znači, da li je novo hapšenje na vidiku, ili je reč o aktivnostima koje se trenutno sprovode na dostupnosti arhiva i dokumentacije. Najverovatnije je reč o ovom drugom, jer za sada se pouzdano zna da je rešen problem sa dostupnošću arhiva Ministarstva odbrane, kao i predaja dokumenata. Da li, međutim, postoji i konkretna akcija, na kojoj će glavna haška tužiteljka bazirati svoju pozitivnu ocenu u usmenom izveštaju koji će podneti Oliju Renu, evropskom komesaru, nismo uspeli da saznamo.

Ali, kako tvrdi Olga Kavran, portparol Haškog tužilaštva, Del Ponteova je permanentno u telefonskom kontaktu sa Olijem Renom.

- Izveštaj još nije sastavljen. On i neće biti pismen. Već je to zbir svega što se konkretno tokom poslednjih dana postiže - rekla je Kavranova.

Oli Ren i glavna haška tužiteljka će se, po dogovoru, konačno čuti, sa zaključnim informacijama, pre nego što Komisija, 6. novembra, objavi svoj izveštaj o napretku zemalja koje su u procesu pridruživanja Uniji, uključujući i Srbiju.

Tada će Del Ponteova, tvrdi naš sagovornik, dati konačno zeleno svetlo za parafiranje sporazuma. Ona će, međutim, i dalje nastaviti da zahteva podršku međunarodne zajednice i Evropske unije uslovljavanjem nepotpisivanja sporazuma sve do konkretnih dokaza o saradnji, što podrazumeva izručenje haških begunaca, pre svih Ratka Mladića.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.