Papa primio Tadića

Izvor: S media, 14.Nov.2009, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Papa primio Tadića

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, nakon susreta sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Benediktom XVI, da je dobio podršku Vatikana za evrointegracije Srbije, kao i podršku Svete stolice za integritet i suverenitet Srbije na Kosovu i Metohiji.

Tadić je, obraćajući se srpskim novinarima, posle sastanka u Vatikanu, rekao da je sa Benediktom XVI došao do zajedničkog zaključka da je agenda 2014, koju su predložili grčki i italijanski premijer Jorgos Papandreu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i Silvio Berluskoni, realističan plan i da na taj način, simbolički, Grčka i Italija, kao predstavnici istočnog i zapadnog hrišćanstva, mogu biti od velike koristi za integraciju čitavog Balkana u Evropsku uniju.

Tadić je izrazio zahvalnost papi na principijelnim pozicijama Vatikana, ukazavši na značaj Kosova kao izvorišta srpske državnosti i kulture.

"To je prostor na kome je izgradjen hrišćanski identitet našeg naroda, a politička saradnja Srbije i Vatikana je od izuzetne važnosti zbog velikog uticaja Vatikana na medjunarodnu politiku", istakao je Tadić.

Sveta stolica nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnot Kosova.

Predsednik Srbije je ukazao i da je susret sa papom Benediktom XVI veoma važan i zbog ekumenskog dijaloga medju crkvama, podsetivši da se 2013. godine obeležava godišnjica Milanskog edikta i da Srbija želi da učestvuje u toj medjunarodnoj proslavi.

Tadić i papa razgovarali su oko 30 minuta u četiri oka, bez prisustva prevodioca i na engleskom jeziku.

Susretom sa Benediktom XVI, Tadić je završio trodnevnu radnu posetu Italiji, tokom koje je razgovarao s najvišim italijanskim zvaničnicima, predsednikom Djordjom Napolitanom i premijerom Silvijem Berluskonijem, i predvodio državnu delegaciju na samitu vlada Italije i Srbije.

Papa u Srbiji?

Govoreći o mogućoj poseti pape Srbiji, Tadić je rekao da, što se tiče države Srbije, taj poziv ostaje otvoren i da se sa papom Benediktom XVI saglasio da bi vreme obeležavanja Milanskog edikta, 2013. godine, bilo idealno vreme za tu posetu.

Ambasador Srbije u Vladeta Janković Vatikanu izjavio je, pred susret predsednika Borisa Tadića sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Benediktom XVI, da je papa pozvan u državnu posetu Srbiji, ali da sam Vatikan izbegava i nije ni odlazio u takve posete ako većinska crkva u zemlji koja se posećuje to ne podržava.

"Potrebna je eksplicitna podrška većinske crkve da bi se poseta realizovala. Što se države tiče tu sa naše strane nema nikakvih problema", rekao je Janković.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.