Palma: Ne zaslužujemo crveni tepih i gardiste

Izvor: Glas javnosti, 03.Mar.2010, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Palma: Ne zaslužujemo crveni tepih i gardiste

BEOGRAD - Prolaznici kraj Doma Narodne Skupštine juče su, uz scenografiju sa crvenim tepihom, špalirom gardista i zastavama, očekivali da vide važnog državnika, ali je većina bila razočarana jer niko nije došao sem poslanika.

Prvog radnog dana parlamenta, po novom Zakonu o Skupštini, narodne izabranike su dočekali gardisti, a u sali su se zatim čuli tonovi himne "Bože pravde", koju su pevali članovi akademskog hora "Obilić".

Prva je kroz špalir gardista prošla >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << poslanica SRS Gordana Pop Lazić u društvu kolege Milana Nikolića. Odmah za njima stigla je i poslanica ove stranke Vjerica Radeta, kao i ostali radikali - Srboljub Živanović, Zoran Krasić, Milorad Buha... Zanimljivo je da je poslanica SRS Nataša Jovanović potpuno bojkotovala crveni tepih, uz opasku da su "protiv garde i crvenog tepiha"?!

Čanak: Čista glupost!

Šetnju kroz špalir gardista namerno je izbegao i lider LSV Nenad Čanak. On je u prolazu novinarima dobacio:

- Ovo je čista glupost!

Trivanka u baletankama!

Iako za poslanike, kao i za većinu zaposlenih u državnoj administraciji, važi takozvani dres kod (pravila oblačenja), poslanica DS Jelena Trivan juče se u parlamentu pojavila u baletankama?!

Radikali se krstili

Tokom intoniranja himne poslanici su stajali mirno. Potpredsednik Skupštine Nikola Novaković (G17) držao je desnu ruku na srcu, a radikali su se po završetku himne prekrstili i seli.

Kao kod Tita

Poslanik SRS Dragan Todorović jučerašnju ceremoniju uporedio je s Titovim vremenom.

- I posle Tita - Tito! Garda, himna, navodno sve je lepo, uvažavamo se, a iza svega toga je obična farsa. Vi koji od Skupštine pravite preduzeće, poslanike hoćete da uvedete u najamni odnos, da kažnjavate ukoliko vam ne daju kvorum jer niste u mogućnosti da obezbedite kvorum ni za himnu, hoćete da nas ubedite da se navodno borite za nove vrednosti - rekao je Todorović.

Ipak, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović bila je vidno uzbuđena. Nju su na ulasku u parlament dočekali poslanici SPS Branko Ružić, Dušan Bajatović i sekretar skupštine Veljko Odalović, s kojim se izljubila, pa su zajedno prošetali crvenim tepihom. Predsednica je za ovu priliku nosila sako sa šljokicama, u kojem se već pojavljivala u javnosti.

- To što garda, himna i crveni tepih najavljuju početak redovnog zasedanja nas koji smo odgovorni pred građanima obavezuje da svoj posao radimo na najkvalitetniji način. Sa osećanjem pozitivnog uzbuđenja mogu da konstatujem da primenjujemo Zakon o Narodnoj skupštini - istakla je Dejanovićeva.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Uz gardu, himnu i crveni tepih jedva do kvoruma u Skupštini

Izvor: Blic, 03.Mar.2010

Ni počasna garda ni intoniranje himne za poslanike srpskog parlamenta nisu bili motiv da ispune skupštinsku salu, pa je za prvu redovnu sednicu prolećnog zasedanja jedva obezbeđen kvorum. Ne samo što su opozicioni poslanici tvrdili da im je bilo neprijatno da prolaze pored gardista, nego je čak...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.