Pajtić, Radulović, Tadić sa DSS i Dverima zajedno od prilike do prilike

Izvor: Danas, 08.Maj.2016, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić, Radulović, Tadić sa DSS i Dverima zajedno od prilike do prilike

Beograd - Saradnja opozicionih stranaka koje su nakon poslednjih izbora ušle u Skupštinu Srbije izvesna je u ovom trenutku samo na insistiranju rešavanja navodnih izbornih manipulacija.

Programske razlike između Demokratske stranke, saveza Liberalno-demokratske partije, Socijaldemokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, odnosno pokreta Dosta je bilo, nisu tolike da bi mogle da ozbiljnije utiču na zajednički nastup u parlamentu, za razliku od politike koju zastupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << savez Dveri i Demokratske stranke Srbije. Kako su za Danas istakli u savezu LDP-SDS-LSV i pokretu DJB, njihova saradnja zavisiće od prilike do prilike, preciznije, od budućih stavova oko konkretnih pitanja.

- Mi smo ovih dana sarađivali sa DSS-Dveri na odbrani fundamentalnih sloboda i demokratije u ovoj zemlji. Predložićemo osnivanje anketnog odbora Skupštine Srbije za utvrđivanje razmera krađe na ovim izborima. Verujem da će se DSS i Dveri priključiti ovoj inicijativi - istakao je u izjavi za Danas Bojan Pajtić, predsednik DS. On je dodao da će demokrate nastaviti započetu saradnju i sa savezom LDP-SDS-LSV i DJB.

Eventualni ulazak Čedomira Jovanovića, lidera LDP, u vladu koju će voditi Aleksandar Vučić, zasad je potpuno isključen. Izvori Danasa u savezu LDP-SDS-LSV kažu da je pisanje medija da će Jovanović postati deo vladajuće koalicije apsolutno netačno. Predizborni dogovor proevropske opozicije o budućoj saradnji i zajedničkom radu na smeni Vučićeve vlasti i dalje je na snazi. Taj sporazum, da podsetimo, podrazumeva zajedničkog kandidata za predsednika na izborima koji slede 2017, koji će, kako se nadaju u opoziciji, pobediti Tomislava Nikolića. Drugi korak tog plana je pobeda na narednim parlamentarnim izborima koja će biti ostvarena na krilima pobede na glasanju za predsednika. Naši izvori u opozicionim strankama kažu da ovaj plan ne bi trebalo da poremeti izbor novog predsednika DS.

Kako nam je rečeno, najbolja varijanta saradnje opozicije bila bi ukoliko bi DS, ali i ostale stranke proevropske opozicije, imale nove ljude na čelnim pozicijama koji bi građanima ponudili novu regionalnu i spoljnu politiku koja bi podrazumevala jasan odnos prema obavezama u pristupanju EU, sankcijama Rusiji, Kosovu kao nezavisnoj državi, udaljavanje od predsednika RS Milorada Dodika, i reformi obrazovnog sistema.

U LDP je Danasu rečeno da će njihov savez, u kojem su i SDS i LSV nastaviti saradnju sa demokratama, započetu i pre izbora. Ona će biti usmerena na konsolidaciju građanskog pola političke scene kako bi se stvorila alternativa vlasti. Kako ističu sagovornici Danasa u toj partiji, saradnje neće biti sa koalicijom Dveri-DSS jer njih ne smatraju opcijom koja deli stavove građanskog i proevropskog bloka. Za saradnju sa pokretom DJB Saše Radulovića, kako navode u ovoj stranci, postoji mali problem jer se ne znaju politički stavovi ovog pokreta o ključnim političkim temama.

U DJB za Danas kažu da će njihove akcije za koje će tražiti podršku drugih opozicionih stranaka biti u kontekstu "da se uvede red".

- S obzirom na to da je Aleksandar Vučić glavna prepreka uređenju pravne države, onda će to očito biti akcije protiv njega. Prvo treba raščistiti sve što se događalo prilikom manipulacije glasovima na izborima. RIK-u su predati zahtevi o mešovitoj komisiji koja treba da utvrdi stanje u biračkom spisku, da li su glasali fantomski birači, umrli i koliko je lažnim preseljenjem partijskih poslušnika SNS promenio biračku strukturu, odnosno raspoloženje građana. Takođe i zahtevi koji se tiču utvrđivanja prekršenih procedura u izbornoj noći. Čekamo te odgovore i u skladu sa tim će biti prve akcije. Ako nije bilo krađe glasova, RIK nema šta da krije, istakli su sagovornici Danasa u pokretu Dosta je bilo.

Kako navode, "u parlamentu i inače ćemo sa drugim strankama sarađivati u ovome i svim drugim pitanjima u kojima se slažemo i oko inicijativa koje su konkretne".

Najavljeni neposredni izbori u DS

Bojan Pajtić najavio je u Nišu da će DS u roku od šest meseci organizovati redovne stranačke izbore i to neposredne. Umesto izbora posredstvom delegata, organizovaćemo neposredne izbore, jer smatramo da članovi imaju pravo da kažu šta misle o sopstvenoj stranci, rekao je Pajtić na proslavi slave Svetog Đorđa u prostorijama DS u Nišu. On je napomenuo da će neposredni stranački izbori biti veliki korak u političkom životu Srbije pošto ih nijedna stranka do sada nije organizovala.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.