Pajtić: Pravni tim DS pomaže uhapšenima

Izvor: Danas, 29.Dec.2015, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Pravni tim DS pomaže uhapšenima

Beograd - U Demokratskoj stranci postoji pravni tim koji prati slučajeve i pomaže uhapšenima, te zato i znamo da su od 97 uhapšenih članova naše stranke u protekle četiri godine u više desetina slučajeva optužnice odbačene, a od četiri presude sve su oslobađajuće, ističe za Danas Bojan Pajtić, predsednik DS, povodom hapšenja 79 osoba zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja u akciji "Rezač".

                 

Nakon iznenadnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << hapšenja u subotu uveče, i tokom jučerašnjeg dana nastavila se polemika na političkoj sceni Srbije. Dok opozicija tvrdi da je reč o političkom progonu, predstavnici vlasti i vladajuće koalicije partije odbacili su te tvrdnje ocenjujući reakciju opozicije kao očekivanu.

Potpredsednik DS Goran Ješić izjavio je juče da se ta stranka zalaže za borbu protiv korupcije i kriminala, ali da je jasno da aktuelna vlast zloupotrebljava pravosuđe i policiju u svrhu političke kampanje. Ješić je rekao da je među 80 privedenih građana tokom akcije proteklog vikenda najveći broj članova DS, a da se radi o predmetima koji su stari između šest i deset godina i pred zastarevanjem. Prema njegovim rečima, vlast pravi rijaliti šou od države i zloupotrebljava tužilaštvo, pravosuđe i policiju u predizbornu kampanju.

SNS je odmah potom reagovala saopštenjem u kojem su istakli da ih raduje što potpredsednik DS Goran Ješić, makar i naknadno, podržava borbu protiv korupcije, mada građani Inđije ne bi bili opljačkani da se borio protiv korupcije od 2000, kada su demokrate došle na vlast.

Lider Pokreta socijalista i ministar za rad Aleksandar Vulin naveo je da se "istrage vode od 2004. i jedini odgovor je da nikad ne bi došlo do obračuna sa korupcijom i kriminalom da je bivši režim iz DS na vlasti, jer bi morali da hapse svoje ministre i najistaknutije funkcionere", rekao je Vulin, dok je njegova partija ponašanje Bojana Pajtića, Borisa Tadića i Zorana Živkovića povodom hapšenja osoba osumnjičenih za korupciju juče ocenila kao "sramno".

Efekti hapšenja Dobrivoja Sudžuma, nekadašnjeg pomoćnika ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zbog sumnje da je vinariji Zorana Živkovića nezakonito odobrio oko 40 miliona dinara, stigli su juče i do Skupštine Srbije. Raspravu o hapšenju inicirao je Aleksandar Martinović, poslanik SNS, koji je optužio nekadašnjeg premijera, sada lidera Nove stranke Živkovića da je nezakonito prisvojio više miliona dinara dok je držao vinariju.

"Sada se vidi da je Vinarija Živković registrovana u julu 2007. i prema tome nije imala osnova za sticanje prava na podsticajna sredstva u toj godini", rekao je Martinović, a Živković je naveo da to nije tačno i da je vinarija registrovana 2006. godine, a da je zahtev za subvenciju podnet avgusta te godine.

"Sve što je Martinović izneo samo su salata od reči i neistina. Naravno da ništa od toga nije tačno. U vinariji je sve urađeno po zakonu. Sudžum je u pritvoru samo zato što neko leči svoje komplekse. To je već sto puta ispitana stvar i ja nemam čega da se plašim, sve je u okviru zakona i morala... Šta ste vi radili 1992, 1993, 1996. ili 1999, kako ste dobijali stanove pred bombardovanje?", rekao je Živković. Martinović mu je odgovorio da je početkom devedesetih bio učenik gimnazije, a 1997. student treće godine Pravnog fakulteta.

"A 1992. Živković je postao član DS, 1997. gradonačelnik Niša, a 2000. se grlio i ljubio sa Legijom, Miletom Lukovićem, Đurom Mutavim, da bi 2003. posle ubistva Đinđića postao veliki protivnik te gospode", rekao je Martinović, dodajući da je za Živkovića mnogo bolje da se ne spominje šta je radio tih godina i šta je bio.

Pritvori

Viši sud u Beogradu odredio je juče ujutru pritvor do 30 dana bivšem ministru poljoprivrede Slobodanu Milosavljeviću, kao i prema još petoro osumnjičenih za malverzacije sa poljoprivrednim zemljištem u Novom Sadu, dok je jednog osumnjičenog pustio da se brani sa slobode. Određen je pritvor i bivšoj direktorki Agencije za borbu protiv korupcije Zorani Marković, kao i za pet osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja oštetili SRC "Pionirski grad".

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Pajtić: Bez posla 100.000 ljudi, da bi zemlju poklonili tajkunima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Dec.2015

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić nazvao je nedavna hapšenja u policijskoj akciji Rezač političkim progonom neistomišljenika i naveo da iskustvo pokazuje da će većina privredenih biti oslobođena. "Za tri i po godine je uhapšeno više od 100 članova DS-a, mnogi su oslobođeni, donete...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.