Pajtić: Ne odbijam da budem mandatar, vlada za nedelju dana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Ne odbijam da budem mandatar, vlada za nedelju dana

BEOGRAD - Potpredsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić izrazio je očekivanje da će Vlada Srbije biti konstituisana sledeće srede, nakon što u parlamentu budu usvojeni novi zakoni o vladi i ministarstvima. Pajtić je rekao je da će sutra biti završena konstitutivna sednica Skupštine Srbije, kao i da bi u petak na dnevnom redu parlamenta trebalo da budu zakoni o vladi i ministarstvima, a u ponedeljak i utorak trebalo bi da se odlučuje o amandmanima na ta dva zakona.

Pajtić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je potvrdio da se na jučerašnjoj sednici užeg predsedništva DS, kojoj nije prisustvovao, većina učesnika sastanka afirmativno izjasnila o njegovom radu, ali je naglasio da je to bio konsultativni sastanak sa liderom stranke i predsednikom Srbije Borisom Tadićem i da nije doneta nikakva obavezujuća odluka.

Prema njegovim rečima, predsednik Tadić će narednih dana odlučiti ko će biti mandatar za sastav nove vlade, i pri tom se neće rukovoditi samo interesima DS, već će nastojati da pomiri interese svih stranaka koje će činiti buduću vladu.

"Ja tu poziciju ne bih odbio", rekao je Pajtić, i dodao da će dati maksimalan doprinos bez obzira na to da li će ostati na čelu pokrajinske vlade Vojvodine ili doći na čelo republičke vlade.

"Novi predsednik vlade biće najbliži saradnik predsednika Tadića i on predlaže mandatara, i na njemu je najveća odgovornost, a ne na organima stranke", rekao je on.

Pajtić je izrazio uverenje da će vladajuća koalicija koju će činiti lista "Za evropsku Srbiju", koalicija okupljena oko Socijalističke partije Srbije i stranke manjina, biti stabilna bez obzira na sukobe iz prošlosti.

"Vlada će biti stabilna zato što je zasnovana na dugoročnim ciljevima, a da je bilo ko posmatrao kratkoročne ciljeve odnosno kakva će biti trenutna reakcija birača verovatno ovakva većina ne bi bila konstituisana", rekao je Pajtić.

"Mnogi kao ja su bili i hapšeni i tučeni zato što smo bili opozicija, ali kada bi se obazirali samo na to, onda budućnosti nema", istakao je Pajtić.

Odgovarajući na primedbu da je lista "Za evropsku Srbiju" da bi formirala vladu ustupila koaliciji oko SPS više nego što bi trebalo da joj pripadne, s obzirom na broj glasova osvojenih na izborima, Pajtić je rekao da matematika nije jedini princip na osnovu kojeg se određuje kome koji resor pripada, već da je najvažniji interes države i njena budućnost.

"Nama nije cilj da budemo na vlasti, cilj naše stranke je da Srbija postane deo Evrope. Da u Srbiji postoji konsenzus da idemo u EU bilo bi svejedno ko je na vlasti. Mi smo na takvu koaliciju primorani, i ne možemo da budemo zagledani samo u prošlost, jer ako to budemo činili nikada nećemo krenuti napred", istakao je Pajtić. On je izrazio očekivanje da će koalicija koja će se formirati na republičkom nivou zaživeti i na lokalnom, i naglasio da DS na tome insistira.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.