Pajtić: Deklaracijom se ne predviđa promena Ustava

Izvor: Politika, 21.Maj.2013, 11:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Deklaracijom se ne predviđa promena Ustava

BEOGRAD – Predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić istakao je da usvojena Deklaracija ne predviđa izmene Ustava, već insistira na poštovanju Ustava i zakona Srbije.

Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine usvojena je juče posle burne rasprave, sa 75 glasova za i 21 glasom protiv.

„Ne verujem da je u ovom trenutku potrebna izmena Ustava, niti je to sada moguće. Mi to ne tražimo, već da se ono što piše u zakonima i poštuje”, rekao je Pajtić >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za televiziju B92.

On je rekao da je usvojena Deklaracija „vapaj” i da se njom skreće pažnja da se zakoni ne poštuju.

„Juče je većinom usvojen vapaj. Mi smo taj tekst uputili svim institucijama,... Mi smo mogli da zaposlimo mnogo više građana da su se poštovale pokrajinske uredbe, tako da se Deklaracija odnosi na sve građane”, ocenio je Pajtić.

Na pitanje kako je moguće da opozicija i vladajuća koalicija u Vojvodini drugačije čitaju Deklaraciju i Ustav, Pajtić je istakao da je oni ne čitaju drugačije, već da iznose izjave koje „nemaju veze sa realnošću”.

„Nije bilo kritika opozicije na sam tekst. To su bile kvalifikacije. Optužba za separatizam je uvredljiva kvalifikacija”, kazao je Pajtić.

On je rekao i da sakupljenih 160.000 potpisa građana koji se protive Deklaraciji, predstavlja svega osam odsto stanovništva Vojvodine, kao i da se na spisku nalaze imena ljudi iz bivših Jugoslovenskih republika.

„Ni Vlada ni Parlament nema obavezu da razmatra spisak... On bi imao težinu da ima više potpisa i da su autentični”, rekao je Pajtić.

Predsednik Vlade Vojvodine je istakao i da će poštovati odluku Ustavnog suda o Statutu Vojvodine, „ma kakva ona bila”.

Ustavni sud Srbije danas započinje javnu raspravu o statutu pokrajine na inicijativu Demokratske stranke Srbije (DSS) iz 2009. godine.

------------------------------------------

Doneta Deklaracija o zaštiti prava Vojvodine

NOVI SAD – Skupština Vojvodine usvojila je Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine.

Za predlog je glasalo 75 poslanika vladajuće koalicije koju čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vojvođanskih Mađara, a protiv je bio 21 poslanik opozicije.

Predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić rekao je ranije danas da Vojvodina „neće ćutati” i da će nastaviti da insistira na poštovanju svojih ustavnih i zakonskih prava.

„Čim podignemo glas i zatražimo da se poštuju naša ustavna i zakonska prava, odmah se digne takva galama s ciljem da se ućutkamo... Ali, oni koji misle da će Vojvodina da ćuti, jako greše”, rekao je Pajtić na sednici Skupštine Vojvodine tokom rasprave o Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine.

Pokrajinski poslanici opozicionih Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), koji su glasali protiv deklaracije, predali su na pisarnici Skupštine Vojvodine peticiju sa 160.000 potpisa građana, sa zahtevom da se raspišu vanredni pokrajinski izbori.

Oni su tražili i da Pajtić podnese ostavku.

Agencije

objavljeno: 21.05.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pajtić: Deklaracijom se ne predviđa promena Ustava

Izvor: S media, 21.Maj.2013

Predsednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić istakao je danas da usvojena Deklaracija ne predividja izmene Ustava, već insistira na poštovanju Ustava i zakona Srbije..."Ne verujem da je u ovom trenutku potrebna izmena Ustava, niti je to sada moguće. Mi to ne tražimo, već da se ono što piše u zakonima...

Nastavak na S media...

Pajtić: Deklaracijom o zaštiti Vojvodine se ne predviđa promena Ustava

Izvor: SEEbiz.eu, 21.Maj.2013

BEOGRAD - "Ne verujem da je u ovom trenutku potrebna izmena Ustava, niti je to sada moguće. Mi to ne tražimo, već da se ono što piše u zakonima i poštuje".

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.