Pajtić: Ako Borko ode, da vrati mandat stranci

Izvor: Danas, 13.Nov.2015, 20:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pajtić: Ako Borko ode, da vrati mandat stranci

Beograd - Ukoliko Borislav Stefanović izađe iz Demokratske stranke, demokrate od njega očekuju da vrati poslanički mandat stranci jer bi to, kako kažu, bio moralan postupak i odraz dobrog kućnog vaspitanja. Njegov odlazak iz partije svakako bi bila negativna poruka njihovim biračima, ali ne i nenadoknadiv gubitak, smatraju demokrate s kojima je Danas razgovarao. Stefanović poručuje da o vraćanju mandata trenutno ne razmišlja, jer se ne bavi hipotetičkim pitanjima tog tipa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<

Posle Stefanovićeve izjave da je njegov izlazak iz DS sve realnija opcija i da će narednih dana da razmisli o svojim narednim koracima pritisnut najnovijim dešavanjima, jer je protekle nedelje smenjen sa mesta šefa poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije, postavlja se pitanje da li bi odlazak jednog od najpopularnijih demokrata bio plus ili minus za tu stranku. Prema našim saznanjima, predsednik DS Bojan Pajtić ne želi da dođe do tačke da Stefanović bude izbačen iz stranke, dok se Stefanoviću čini se osladilo da ide uz dlaku svojim stranačkim kolegama. Kako trenutno stvari stoje, loptica je kod Stefanovićeva i od njega se očekuje sledeći potez.

Kako kažu izvori Danasa u DS, nakon usvajanje stranačkog izbornog programa, najverovatnije 29. novembra na sednici Glavnog odbora, neće više biti prevelike tolerancije prema onima koji soliraju, a ponajviše prema Stefanoviću, kojem kolege zameraju ličnu promociju umesto stranačke.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Stefanović već ima sve što je neophodno za formiranje nove stranke, ljude, vrlo moguće i svoj poslanički klub, vremena koliko želi, jedino bi eventualno novac mogao da bude problem u osnivanju nove stranke.

Bojan Pajtić, predsednik DS, za Danas kaže da ne želi da veruje da bi Borko izašao iz stranke, jer bi to bila prevelika i previše očigledna usluga Vučiću.

- Ali ako bi to ipak učinio, jedini elementarno moralan i pristojan postupak bi bio vraćanje mandata stranci, kao što je to učinila Aleksandra Jerkov kada je izlazila iz Lige, navodi Pajtić. Upitan da li bi eventualni izlazak Stefanovića bio plus ili minus za partiju, on odgovara da je “Boris Tadić dva puta bio predsednik države i osam godina predsednik stranke, pa njegov izlazak nije uništio stranku”.

- DS je previše velika i snažna stranka da bi joj bilo čiji odlazak naneo znatniju štetu. Meni lično ne bi bilo drago ako bi se to dogodilo, jer za Borka ima mesta u DS, kaže predsednik demokrata.

I Goran Ješić, potpredsednik DS, slaže se sa Pajtićem da bi Stefanović trebao da vrati mandat. On za Danas kaže da bi odlazak Stefanovića bila loša poruka i šteta, ali ne nenadoknadiva šteta.

- Nije Borko predsednik stranke ili neki jako bitan funkcioner koji je nešto mnogo postigao u stranci i za stranku. Šteta je da bilo ko ode iz DS u fazi konsolidacije stranke, ali to nije i nenadoknadiva šteta. Njegovo pravo je da ode, ali domaće vaspitanje nalaže da ukoliko to odluči da uradi, vrati mandat stranci jer ga je preko stranke i dobio, jasan je Ješić.

Branimir Kuzmanović, generalni sekretar DS, za Danas kaže da je odlazak bilo koga iz stranke uvek minus na neko vreme.

-- Ali zbog toga je strategija SNS još od 2013. da za takve odluke otvori medijski i finansijski prostor. Više se bave kratkoročnim slabljenjem DS pred svake izbore nego pitanjem kako ljudi žive, navodi on.

-Đorđe Vukadinović, politički analitičar, za Danas kaže da nema sumnje da bi Stefanovićev odlazak bio minus, ali da je samo pitanje koliki. “Upravo zbog toga mediji i stručnjaci bliski režimu toliko i navaljuju na tu temu, huškaju i njih i njega i nerviraju se što on nikako da ode, a oni nikako da ga izbace. No s druge strane, činjenica je i da se ta priča sa Stefanovićem i DS-om razvlači već skoro kao španska serija i polako prelazi u agoniju od koje i on i oni imaju samo štete. U pitanju je svojevrsna igra živaca ko će prvi da potegne i bude označen kao krivac. Ali mislim da bi bilo pravo čudo ukoliko bi posle svega ostao u stranci”, zaključuje Vukadinović. Kada je reč o rejtingu Stefanovića i Pajtića, Vukadinović navodi da nije tajna da je, za razliku od SNS, rejting DS kao stranke veći od rejtinga stranačkih lidera, i da to važi i za Pajtića i Stefanovića, s tim što Stefanović ima manje negativnih ocena.

Stefanović: Rejting mi varira od devet do 13 odsto

Borislav Stefanović smatra da je s mesta šefa poslaničkog kluba smenjen zbog toga što predstavlja novu politiku i novu ideologiju koju vrh stranke neće da prihvati. On smatra da napuštanje DS-a u ovom trenutku za njega postaje sve realnija opcija. Kako za naš list kaže, veruje da će podrška politici i ideologiji koju predlaže zajedno sa svojim saradnicima sve više rasti među građanima Srbije. Iako previše ne veruje u istraživanja, prema onome što je video u Ipsosovom istraživanju, njegova popularnost se kreće od devet do 13 odsto.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.