PS OEBS sutra usvaja rezoluciju o trgovini organima

Izvor: Blic, 09.Jul.2011, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PS OEBS sutra usvaja rezoluciju o trgovini organima

BEOGRAD - Parlamentarna škupština OEBS-a trebalo bi sutra, poslednjeg dana zasedanja u Beogradu, aklamacijom da usvoji 25 rezolucija, među kojima je i srpska o istrazi nelegalne trgovine ljudskim organima, a koje će biti sastavni deo završne beogradske deklaracije. Stalna delegacija Skupštine Srbije u OEBS-u predala je rezoluciju kojom se traži nezavisna istraga o nelegalnoj trgovini ljudskim organima, koja je usvojena uz nemački amandman. Iako se srpskom rezolucijom tražilo da se istraga >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vodi pod mandatom UN, parlamentarci OEBS-a prihvatili su amandman kojim će to biti rađeno u saradnji Euleksa i UNMIK-a. U radu PS OEBS-a učestvuje 240 poslanika iz 56 zemalja članica ove organizacije.

Stalna delegacija Skupštine Srbije u OEBS-u predala je rezoluciju kojom se traži nezavisna istraga o nelegalnoj trgovini ljudskim organima, koja je usvojena uz nemački amandman.

Iako se srpskom rezolucijom tražilo da se istraga vodi pod mandatom UN, parlamentarci OEBS-a prihvatili su amandman kojim će to biti rađeno u saradnji Euleksa i UNMIK-a.

U radu PS OEBS-a učestvuje 240 poslanika iz 56 zemalja članica ove organizacije.

Italijanski poslanik Rikardo Miljori pozvao je zemlje članice OEBS-a koje još nisu ratifikovale Konvenciju UN protiv međunarodnog organizovanog kriminala da to što pre učine.

Poslanici su ocenili da je potrebno da zemlje članice ojačaju svoje zakonodavstvo radi borbe protiv organizovanog kriminala, u skladu sa Konvencijom, kao i da izvrše harmonizaciju zakonodavstava.

Rezolucija o borbi protiv trgovine ljudima predviđa punu i efektivnu realizaciju Globalnog akcionog plana UN za borbu protiv trgovine ljudima i poziva države da poboljšaju saradnju sa ciljem da se stane na put tim kriminalnim aktivnostima.

Rezolucija o zastupljenosti žena u nacionalnim delegacijama Parlamentarne skupštine

OEBS-a predviđa povećanje broja žena u delegacijama zemalja članice ove organizacije.

U nacrtu koji je podneo španski poslanik Horhe Giljot navedeno je da su, prema podacima iz februara ove godine, svega 23,7 odsto poslanika žene i da su u 17 delegacija zastupljeni iskjučivo muškarci.

Vekarić: Nezavisna istraga suština rešenja

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio je danas u Beogradu da je suština rešavanja pitanja nelegalne trgovine ljudskim organima na Kosovu sproveđenje nezavisne istrage.

Vekaruć je o obraćanju na zasedanju parlamentarne skupštine OEBSA-a u Beogradu rekao da istraga o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu mora biti objektivna i profesionalna, i da se mora obavljati bez pritisaka na svedoke i njihove porodice.

"Suština nezavisne istrage su svedoci, a većina njih se nalazi na Kosovu gde još nema jasnih pravnih pravila i to može da ugrozi istragu", rekao je Vekarić.

Predsednik Vladine Komisije za nestala lica Veljko Odalović je pozvao parlamentarnu skupštinu OEBS-a da usvoju rezoluciju o međunarodnoj istrazi o trgovini organima na Kosovu, koju je predložila srpska delegacija i izrazio nadu da će ona biti još jedan signal i podrška da se razreši slučaj nelegalne trgovine organima.

Odalović je naglasio da je razrešavanje pitanja nestalih lica jedno od prioriteta Vlade Srbije.

Kardin: Temeljna i nezavisna istraga trgovine organima

Šef delagacije SAD na zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beogradu Bendžamin Kardin založio se za temeljnu i nezavisnu istragu navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

"To je veoma ozbiljno pitanje. Krijumčarenje ljudskih organa je kršenje ljudskih prava, to je užasna stvar i neophodna je temeljna nezavisna istraga. Podržamo napore Euleksa i želimo da misija ima sva neophodna ovlašćenja i van Kosova, kako bi mogli da sprovedu istragu. Shvatamo zašto je Srbija pokrenula to pitanje, i smatramo da je najvažanije da dodje do temeljne i kompletne istrage", rekao je Kardin.

Kardin, demokratski senator iz Merilenda, koji se juče sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, veoma je pohvalno govorio o napretku koji je Srbija postigla poslednjih godina.

"Zato smo veoma ponosni da smo ovde, da bi smo odali prizanje na promenama koje su se dogodile. Hapšenje Ratka Mladića bio je još jedan korak napred i jednostavno nam je veoma drago da smo ovde", rekao je on za "Glas Amerike".

"Svakako, postoje još i izazovi, a jedan je naravno i Kosovo. Kosovo će zahtevati izuzetne diplomatske veštine da bi se sadašnja situacija pokrenula", naveo je on.

Američki senator smatra da dijalog Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima, koji se vodi uz posredovanje Brisela, predstavlja dobru osnovu.

Caf se kaje zbog amandmana o trgovini organima

Poslanica iz Nemačke Uta Caf izjavila je danas da se kaje što je na beogradskom zasedanju Parlamentarne skupštine (PS) OEBS podnela amandman na Nacrt rezolucije o borbi protiv nelegalne trgovine ljudskim organima tokom rata za Kosovo.

Ona je dodala da istragu o tome treba da vode UN, prenela je Skupština Srbije, domaćin beogradskog zasedanja OEBS.

Amandmanom na Nacrt rezolucije o borbi protiv nelegalne trgovine ljudskim organima koji je podnela delegacija Skupštine Srbije u PS OEBS, Caf je tražila da istragu vodi Unmik u saradnji sa Euleksom, dok je Srbija tražila širu istragu, na osnovu mandata UN.

Caf je danas, dan posle panel-diskusije o tome, izjavila da bi bilo bolje da se istraga ipak vodi pod mandatom UN - kako je tražila Srbija.

Nemačka poslanica je ukazala da će se za taj stav zalagati ubuduće i insistirati da se i drugi predstavnici Nemačke zalažu za to, piše u saopštenju OEBS koje je distribuirala Skupština Srbije, domaćin beogradskog zasedanja PS.

Caf je pohvalila današnju prezentaciju u beogradskom Sava centru koja ju je, kako je rekla, uverila u argumentaciju Srbije za to da istraga ovakve vrste treba da bude pod mandatom UN.

Alžir i Maroko traže veće učešće u radu tela OEBS-a

Zemlje partneri OEBS-a zatražile su danas poseban status u okviru te međunarodne organizacije, kako bi imale punopravan status i tretman u radu tela OEBS-a.

Delegacije Maroka i Alžira su iskoristile nesporazum koji se dogodio u četvrtak uveče na prijemu kod predsednika Srbije Borise Tadića, povodom održavanja godišnjeg zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS u Beogradu, kada im nije bilo omogućeno prisustvo.

Prethodno je predsedavajući Parlamentarne skupštine OEBS Petros Eftimiu obavestio parlamentarce da, zbog nesporazuma sa protokolom, nije bio dozvoljen ulazak na prijem kod predsednika Srbije tim delegacijama.

„Neću tražiti da kaznite zvaničnika koji je napravio propust, ali želim da kažem da smo bili poniženi, a to je ozbiljno u arapskom svetu. Ovakve greške su kočnica za pronalaženja rešenja, a rešenje je da postanemo punopravni članica OEBS”, rekao je predstavnik Maroka povodom nesporazuma koji se dogodio na marginama skupa.

On je predložio da se do završetka skupštine osmisli nova forma za učešće država partnera u radu OEBS-a.

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić i šef delegacije Skupštine Srbije u PS OEBS-a Suzana Grubješić izvinili su se, u ime kabineta predsednika Srbije, kolegama iz Alžira i Maroka, kao i članovima njihovih porodica.

Povezane vesti: Neke sile stopiraju nezavisnu istragu o trgovini organima Voazen: Kosovo neće biti uslov za ulazak Srbije u EU Jeremić: Srbija spremna da radi na transformaciji Balkana Vekarić: Suština istrage o trgovini organima - siguran svedok Marti ne dolazi na debatu o trgovini organima

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.