PA: Sportom protiv depresije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2017, 17:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PA: Sportom protiv depresije

U svetu je registrovano više od 300 miliona ljudi koji pate od nekog oblika depresije i ovo oboljenje je po učestalosti na četvrtom mestu. U Srbiji je oko pet odsto populacije depresivno ali se procenjuje da je broj znatno veći jer mnogi ne potraže pomoć lekara. U južnom Banatu evidentirano je oko 5.400 osoba koja imaju simptome ove bolesti među kojima su i deca.

Zavod za javno zdravlje Pančevo u saradnji sa Centrom za edukaciju i Društvom lekara Vojvodine organizovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je predavanje "Depresija i fizička aktivnost". Predstavljena su iskustva iz Švedske u kojoj se već 15 godina primenjuje metoda "Fizička aktivnost na recept".

Podrazumeva saradnju zdravstvenih i sportskih radnika kako bi se poboljšalo zdravstveno stanje ovakvih pacijenata.

"Mislim da je najveći problem ubediti pacijente da budu fizički aktivni. Najbolje su grupne aktivnosti. Važno je da se uključe i ostali zdravstveni radnici, medicinske sestre, fizioterapeuti jer lekari često nemaju dvoljno vremena", kaže dr Hana Karlšon.

Nakon Švedske ovakav model implementiran je i u drugim evropskim zemljama. Očekivanja su da će zaživeti i kod nas i da će lekari opšte prakse kao što propisiju lekove propisivati i koliko i kako vežbati.

"Nemamo razrađen sistem praćenja pacijenata. Ono što je najvažnije je institucionalna podrška sportskih klubova. Nije važna samo edukacija zdravstvenih radnika nego je potrebno obrazovati i sportske stručnjake da znaju šta da rade sa pacijentom koji ima neki zdravstveni problem", kaže dr Dubravka Nikolovski iz Zavoda za javno zdravlje Pančeva.

Fizička aktivnost izuzetno je važna kod onih koji su primetili prve simptome depresije a kod umerenih i težih oblika bolesti koji zahtevaju medikamentozno lečenje i psihoterapiju fizička aktivnost može da dovede do bržeg oporavka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.