Izvor: B92, 07.Sep.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ozbiljno neprecizne informacije Biroa Vlade RS"

Teslic -- Medjunarodna komisija za nestale osobe smatra da studija o broju nestalih nakon pada Srebrenice 1995. Biroa Vlade Republike Srpske za odnose s Haskim Tribunalom sadrzi ozbiljno neprecizne informacije. U saopstenju, koje je izdao sef kancelarije ICMP u BiH Gordon Bejkon Obe, navodi se da se na spisku ICMP nestalih u Srebrenici jula 1995. nalazi 7.345 imena, ali se na osnovu do sada provedenih istrazivanja ocekuje da ce se na spisku naci izmedju 7.800 i 8.000 nestalih osoba. Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodima ICMP, iz raznih grobnica na severoistoku BiH ekshumirani su posmrtni ostaci koji se, pohranjeni u 7.500 vreca za tela, nalaze na 3 lokacije u Tuzli i jednoj u Visokom. "U oko 2.000 tih vreca nalaze se kompletni posmrtni ostaci pojedinih osoba, a u 3.500 su izmesani, posmrtni ostaci ekshumirani iz grobnica u kojima su tela izmesana nakon premestanja", stoji u saopstenju ICMP, uz napomenu da ce tacan broj tela koja se nalaze u vrecama biti utvrdjen nakon identifikacije putem analize DNK. ICMP podseca da entitetske komisije za trazenje nestalih osoba kroz medjusobnu saradnju jos vrse ekshumacije i da postoji odredjen broj lociranih grobnica u kojima jos nisu pocela iskopavanja. "Do danas je zvanicno identifikovano 411 osoba, zrtava iz Srebrenice iz 1995. i ti slucajevi su zakljuceni. Imamo jos 349 slucajeva u kojima je doslo do podudaranja DNK zrtve i clana porodice i oni cekaju da zvanicna procedura identifikacije bude konacna", navodi se u saopstenju.

Premijer Republike Srpske Mladen Ivanic najavio je u Teslicu da ce se Vlada RS, o izvestaju njenog Biroa za odnose s Haskim tribunalom o Srebrenici, odrediti u ponedeljak. Ivanic je ocenio da su "federalni mediji svesno, sebe radi, digli guzvu tim povodom", isticuci da je "jos rano za bilo kakvu ocenu". Ivanic je izjavio da ce Vlada RS proveriti navode iz verbalne note koju je Ambasada SAD u BiH uputila Ministarstvu inostranih poslova BiH, prema kojima su pojedine kompanije iz RS prodavale Iraku rezervne delove za oruzje. "Vlada je formirala Komisiju koja na tome radi i njena obaveza je da do utorka, 10. septembra, podnese izvestaj", rekao je Ivanic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.