Otvorena britanska ambasada u Iranu

Izvor: Akter, 23.Avg.2015, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena britanska ambasada u Iranu

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond otvorio je danas britansku ambasadu u Teheranu, četiri godine pošto je ona prestala da radi zbog napada tvrdokornih iranskih konzervativaca, javila je iranska državna televizija

Istovremeno, ponovo je otvorena ambasada Irana u Londonu, javila je iranska poluzvanična agencija ISNA.

Hamond je danas stigao u Teheran da bi prisustvovao ceremoniji ponovnog otvaranja britanske ambasade i da bi razgovarao sa iranskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << zvaničnicima.

To je prvi put od 2003. godine da neki šef britanske diplomatije dolazi u Teheran.

Britanija nije imala diplomatsko predstavništvo u Teheranu još od novembra 2011. godine kada su tvrdi iranski konzervativci, u znak protesta zbog uvođenja međunarodnih sankcija svojoj zemlji, upali u ambasadu.

Međutim, pošto je za predsednika Irana izabran umerenjak Hasan Rohani, i pošto je Teheran nedavno potpisao sporazum sa šest svetskih sila u vezi sa sudbinom iranskog nuklearnog programa, došlo je do značajnog otopljavanja odnosa.

Hamond je te činjenice istakao u svom govoru u Teheranu i izrazio uverenje da dve zemlje "imaju potencijal da odu mnogo dalje" u svojim odnosima.

Prema Hamondovim rečima, regionalna stabilnost i širenje Islamske države u Siriji i Iraku jesu neki od izazova u pogledu kojih Britanija i Iran treba da se pripreme za saradnju.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif pozdravio je ponovno otvaranje britanske ambasade i ocenio da taj čin ukazuje na regionalni i globalni značaj Irana.

"Svet je shvatio konstruktivnu ulogu Irana u regionu i globalno. Naravno da mi i neke evropske zemlje imamo različite stavove, ali to se može prevazići interakcijom, otvorenim očima i realističkim pristupom", rekao je Zarif a prenosi iranska državna televizija.

Britanska ambada će isprva imati malobrojno osoblje i pružaće ograničene konzularne usluge, ali zvaničnici očekuju da će sledećih meseci biti imenovan ambasador.

Tvrdokorni iranski konzervativci protive se otopljavanju odnosa sa Londonom. Mnogi od njih su u novembru 2011. godine nazivali britansku ambasadu "epicentrom pobune".

Oni su Veliku Britaniju i njene medije, uključujući Bi-Bi-Si (BBC) optuživali za podsticanje nemira u Iranu i raspirivanje demonstracija u toj zemlji nakon spornih predsedničkih izbora 2009.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Britanska ambasada ponovo otvorena u Iranu

Izvor: VOA, 23.Avg.2015

Britanska ambasada u glavnom gradu Irana otvorena je gotovo četiri godine nakon zatvaranja zbog upada demonstranata u zgradu..Britanski sekretar za inostrane poslove, Filip Hamond, je u Teheranu radi ceremonije na kojoj je zvanično saopštio da britanska ambasada nastavlja svoju misiju...Pred ceremoniju...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.