Otkazi za preko 14 hiljada javnom sektoru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2016, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazi za preko 14 hiljada javnom sektoru

Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru, preko 14 hiljada zaposlenih od narednog ponedeljka ostaće bez posla.

Da li će radnici iz javnog sektora odlaziti u penziju, uzimati otpremnine ili biti proglašavani tehnološkim viškovima, o tome će odluku doneti preduzeća.

Prema preliminarnim podacima u Vojvodini će oko 150 radnika u ukupno 86 institucija ove zime ostati bez posla, kaže pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu Branisav Bugarski.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Koliko će radnika u Novom Sadu ostati bez posla i za koje od tri ponuđena rešenja su se gradski čelnici odlučili, još uvek ne znamo, jer se danas slavio rođendan grada, pa smo ostali uskraćeni za ove odgovore.

U Zrenjaninu kažu da su racionalizaciju počeli da sprovode i pre odluke Vlade te da je u gradskoj upravi broj zaposlenih već smanjen za 10 odsto, pa februar dočekuju sa 13 zaposlenih viška.

"Dobrovoljno su se javile kolege koje su pred penzijom tako da smo na jedan lagan način i bez stresova rešili taj problem", kaže za Radio-televiziju Vojvodine Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

U opštini Bečej viškova nema.

"Odgovorno tvrdim da ćemo i u 2016. nastaviti sa racionalizacijom, jer neophodno je racionalizovati javni sektor, nemoguće je da privreda izdrži ovakve administrativne obaveze i finansiranje javnog sektora ukoliko javni sektor nije efikasan", kaže Vuk Radojević, predsednik opštine Bečej.

Od 150 lokalnih samouprava tek 30 nije moralo da smanjuje broj zaposlenih.

O tome koliko lokalnih samouprava je do sada dostavilo svoje spiskove i odluke o načinu o rešavanju problema viškova, danas u Ministarstvu uprave i lokalne samouprave nisu želeli da govore. Rok za utvrđivanje viškova je 8. februar.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.