Izvor: B92, 07.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštre reakcije na Plan za Kosovo

Priština -- Kosovski zvaničnici oštro reaguju na plan Vlade Srbije za Kosovo i ocenjuju da Srbija nema nadležnosti nad Pokrajinom.

Premijer Kosova Bajram Redžepi izjavio je, kako prenosi prištinska štampa, da je Plan nastavak destabilizujuće politike Beograda koji nije zainteresovan za napredak Kosova. "Mi smo fokusirani na primenu Standarda i to je naš plan, zaključio je Redžepi i upozorio da kosovski Albanci nikada neće prihvatiti decentralizaciju zasnovanu na etničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << principima.

Muhamet Hamiti, portparol predsednika Kosova Ibrahima Rugove, kaže da decentralizacija može doći na dnevni red tek posle priznavanja nezavisnosti Kosova, za B92 javlja novinar UNMIK-radija Zoran Ćulafić.

Ramuš Tahiri, savetnik predsednika Skupštine Kosova Nedžata Dacija, odbacio je mogućnost mešanja Srbije mesa u unutrašnje poslove Kosova. "Srbija nema pravo da predlaže planove za Kosovo jer po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija Srbija nema jurisdikciju nad Kosovom. Plan je pretnja koja može da dovede samo do rata i nasilnog preseljenja stanovništva. Saopštenja kojima UNMIK kaže da je spreman da razmotri Plan za Kosovo su veoma opasna i za Kosovo i za UNMIK", rekao je Tahiri.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.