Oštra kritika kiča i šunda na televiziji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2016, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oštra kritika kiča i šunda na televiziji

U Narodnom pozorištu u Kikindi za večeras je najavljena premijera predstave "Sibila ili Bert". Po tekstu Velimira Lukića, komad u kojem ćemo, prema najavi aktera, otkriti prave životne vrednosti, režirala je Miljana Ćosić.

Originalni tekst Velimira Lukića "Nebeske kočije" svojevrsno je adaptiran i prilagođen današnjem vremenu, prvenstveno kao oštra kritika kiča i šunda na televiziji, odnosno, sve više zastupljenim rijaliti emisijama. Predstava "Sibila ili Bert" prava >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je prilika da se, uz kiseli osmeh, zapitamo gde nam društvo odlazi i kojom putanjom.

"U tom smislu je nešto u čemu mi učestvujemo svakodnevno i teme se tiču svih nas, a opet na jedan duhovit i komičan način to sve prikazano sa dosta dobrom porukom za gledaoce. Dobra prilika da publika vidi kako smo mi to dočarali", objašnjava glumica Marina Vodeničar, koja u predstavi igra ulogu Sibile.

Tokom mesec dana, koliko je trajala priprema predstave, glumci su pokušali da na komičan način prikažu sve veću zastupljenost, kako kažu, loše strane televizije, a u isto vreme i da promovišu prave vrednosti u životu.

"Ako hoćete da vam narod bude pametan, vi morate da mu puštate pametne stvari. Ako mu ne pokažete šta je crno, automatski neće znati šta je belo. Zato mi se sviđa što smo napravili granicu između dve pomenute stvari", ističe Vladimir Maksimović, koja u predstavi igra ulogu Berta.

Ovo je, inače, diplomski rad Miljane Ćosić, rediteljke koja je, za svoj prvenac izabrala upravo temu koja je svima nama poznata. Navodi da je saradnja kikindskih, novosadskih i beogradskih glumaca bila izuzetna, što će se i videti na sceni.

"Pored teme koja se tiče svih nas, projekat je vrlo mlade osobe, i govori o društvenim problemima. Glavni razlog zašto bi publika trebalo da pogleda predstavu je taj što je nastala sa mnogo ljubavi", kaže Miljana Ćosić, rediteljka predstave.

Velimir Lukić je pisac tragedija i farsi. Stvarao je 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Najviše nagrada dobio je za farse koje je pisao - Oktobarsku nagradu, dve Sterijine, kao i Zlatni venac u Sarajevu.

65

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.