Ostavke direktora i članova Saveta subotičkog festivala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2018, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavke direktora i članova Saveta subotičkog festivala

Direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici Slobodan Marković, kao i predsednik Saveta Ljubivoje Ršumović, potpredsednik dr Zoran Maksimović i članovi Gordana Đurđević i Miroslav Radonjić podneli su ostavku na svoje funkcije.

Marković, u pismu koje je poslao gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu i medijima, kaže da je došlo do brojnih problema zbog narušenog poverenja i loše komunikacije između festivala i izvršnog producenta manifestacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << - Otvorenog univerziteta u Subotici, te da se sve aktivnosti u vezi s pripremom 25. izdanja već mesecima, a pogotovo od juna odvijaju mimo njega.

Članovi Saveta u svom pismu Skupštini grada Subotice navode da im je Otvoreni univerzitet "svojim delanjem onemogućio da obavljaju društveno odgovornu funkciju koju im je poverila zajednica".

"U suprotnosti sa Osnivačkim aktom i Statutom Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, izvršni producent festivala je u potpunosti preuzeo rukovođenje festivalom, nezakonito je poništio odluke Saveta i izabrao novog selektora", stoji u pismu.

Direktor Otvorenog univerziteta Ilija Tatić kaže da je poslednja sednica Saveta festivala, kojoj je prisustvovao i predstavnik izvršnog producenta, održana u novembru 2017. i od tada izvršni producent nije pozvan da prisustvuje nijednom sastanku niti mu je i jedna odluka koja je proistekla sa tih sastanaka zvanično dostavljena.

Otvoreni univerzitet je, navodi Tatić, po dobijanju rezultata konkursa nastavio da priprema program za septembar, kako je definisano u prijavama za konkurse, koje je izvršni producent pripremio zajedno sa Markovićem.

Tatić izražava žaljenje zbog ostavki Markovića i članova Saveta koji su u proteklom periodu doprineli afirmaciji festivala, ali i skreće pažnju da je i Savetu i Markoviću istekao mandat u februaru ove godine i da očekuje da će u narednom periodu biti izabran i novi Savet i novi direktor.

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici biće održan od 16. do 21. septembra i dok Savet smatra da se on ne može realizovati u septembru na kvalitetan način, kako priliči jubileju pa je predložio odlaganje za kraj oktobra ili početak novembra, Tatić najavljuje reprezentativan program koji je mnogo sadržajniji nego što bi se moglo očekivati od budžeta koji iznosi svega pet miliona dinara.

Takmičarski program će, prema Tatiću, obuhvatiti predstave sa tri kontinenta, specijalni program biće posvećen kineskom pozorištu za decu uz gostovanje teatara iz Pekinga i Šangaja, planiran je i lutkarski kamp za decu iz Subotice i Segedina, izložbe, promocije knjiga, filmski program, radionice i niz nastupa u okviru pratećeg programa.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.