Ostavke članova UO Narodnog muzeja

Izvor: B92, 17.Mar.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavke članova UO Narodnog muzeja

Beograd -- Članovi Upravnog odbora Narodnog muzeja podneli su neopozivu ostavku ministru kulture Nebojši Bradiću. Ministarstvo kulture prihvatilo je ostavke.

Oni u saopštenju navode da ostavke podnose zbog toga što ne mogu da utiču na Ministarstvo da nastavi sa rekonstrukcijom tog muzeja. Podsetimo, prethodno su ostavke Ministarstvu kulture podneli Predrag Ejdus, na mesto upravnika Narodnog pozorišta, kao i Ivan Tasovac na mesto direktora Beogradske filharmonije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kada ih je u petak direktorka Narodnog muzeja Tatjana Cvjetićanin upoznala sa sumom koju Nacionalni investicioni plan predviđa za rekonstrukciju Muzeja, članovi Upravnog odbora rešili su da daju ostavke.

Predsednica Upravnog odbora Narodnog muzeja Marica Šuput tvrdi da su svi dogovori prekinuti otkako je Nebojša Bradić stupio na mesto ministra kulture i da u poslednjih osam meseci nije bilo moguće sa njim stupiti u kontakt.

"Mi smo naše mogućnosti iscrpeli i očekujemo da Ministarstvo hitno preduzme neke mere. Oni će sigurno imenovati novi upravni odbor, ali nadamo se da će preduzeti i mere koje će voditi nastavku rekonstrukcije Muzeja", kazala je Marica Šuput.

Državna sekretarka Ministarstva kulture Nadica Momirov ne spori da većina onih koji su podneli ostavke zaista nisu razgovarali sa ministrom Bradićem. Ona tvrdi da je kontakata bilo, ali i da ministar nije jedini sa kojim treba da se sastaju.

Nadica Momirov kaže da je Ministarstvo kulture iznenađeno ostavkama, ali poziva Upravni odbor Narodnog muzeja na odgovornost za do sada potrošenih 125 miliona dinara, kao i za sklapanje spornih ugovora sa privatnim firmama, koji su usporili rad na rekonstrukciji.

"S obzirom da radovi nisu započeti na vreme, a da su se oni koji imaju odgovornost prepoznali, pa dali ostavke i s obzirom na to da je od početka rađeno sve pogrešno, u ovom momentu se povlači crta i prekidaju se štetni ugovori i vodi se računa o novcu iz budžeta, koji je novac svih građana i moraćemo da smislimo nov koncept", kazala je ona.

U poslednje dve nedelje ovo je treća ostavka koja je podneta Ministarstvu kulture, a sve dolaze iz najvažnijih nacionalnih kulturnih institucija - Narodnog pozorišta, Beogradske filharmonije i, sada, iz Narodnog muzeja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.