Izvor: B92, 28.Apr.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka u odeljenju zaštite svedoka

Priština, Hag -- Šefica Odeljenja za zaštitu svedoka Haškog tribunala Barbara Ludvig podnela je ostavku na tu funkciju iz privatnih razloga, rečeno je Tanjugu u Tribunalu.

"Ona je dala ostavku na svoje mesto iz privatnih razloga i tu nema šta da se kaže. Vraća se u Švajcarsku, odakle je i došla na dužnost", izjavila je Tanjugu portparolka Tribunala Nerma Jelačić. Ipak se spekuliše da njena ostavka ima veze s oslobađajućom presudom Ramušu Haradinaju nakon brojnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretnji i smrti svedoka.

Sudsko veće Haškog tribunala 25.aprila ukinulo je oznaku poverljivo za optužnicu protiv Astrita Haračije i Bajruša Morine zbog zastrašivanja svedoka u proces protiv Ramuša Haradinaja i njegovih saradnika.

Optužnica protiv Haračije i Morine podignuta je januara ove godine, ali kao poverljivi dokument nije izneta u javnost. Sudsko veće je ukazalo na "velike teškoće koje je imalo tokom suđenja da obezbedi pojavljivanje pred sudom velikog broja svedoka".

Haračija i Morina odlaze u Hag

Bivši ministar kulture u Vladi Kosova Astrit Haračija i glavni i odgovorni urednik dnevnika "Bota sot" Bajruš Morina danas će otputovati u Haški tribunal.

Protiv nih je pred Haškim tribunalom podignuta optužnica zbog nepoštovanja suda i zastrašivanja svedoka u procesu protiv Ramuša Haradinaja. Haračija je izjavio da neće angažovati advokata i da očekuje da će biti pušten da se brani sa slobode.

Haški tribunal je u januaru podigao optužnicu protiv Haračije i njegovog nekadašnjeg savetnika Bajruša Morine zbog nepoštovanja suda i zastrašivanja svedoka u procesu protiv Ramuša Haradinaja.

Prema optužnici, Haračija je naložio Morini da otputuje u Norvešku i da u Oslu stupi u kontakt sa jednim zaštićenim svedokom u procesu protiv Haradinaja.

Prlić na privremenoj slobodi

Haški optuženik Jadranko Prlić pušten je na privremenu slobodu od najviše sedam dana, odlučilo je veće Haškog tribunala.

Ono nekadašnjem predsedniku Hrvatske demokratske zajednice Herceg-Bosne i još petorici bivših lidera bosanskih Hrvata sudi za zločine počinjene tokom hrvatsko muslimanskog sukoba 1993. godine.

Prliću je privremena sloboda odobrena iz "humanitarnih razloga”, kako bi se video sa osamdesetogodišnjim ocem čije je zdravstveno stanje ozbiljno narušeno.

U podnesku kojim je tražio privremeno puštanje na slobodu, Prlić je naveo da je i njegova majka bolesna, tako da ni ona ne može da ga poseti u Pritvorskoj jedinici UN.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hag: Šefica odeljenja za zaštitu svedoka podnela ostavku

Izvor: Blic, 28.Apr.2008

Šefica Odeljenja za zaštitu svedoka Haškog tribunala Barbara Ludvig podnela je ostavku na tu funkciju iz privatnih razloga, rečeno je danas Tanjugu u Tribunalu....."Ona je dala ostavku na svoje mesto iz privatnih razloga i tu nema šta da se kaže. Vraća se u Švajcarsku, odakle je i došla na dužnost",...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.