Izvor: B92, 02.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostavka Davinića, ugovori van snage

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica zatražili su večeras od Prvoslava Davinića da podnese ostavku.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, na sastanku održanom u Vladi Srbije kojem su, pored predsednika Srbije Tadića i premijera Koštunice, prisustvovali potpredsednik vlade Miroljub Labus i načelnik Generalštaba Vojske SCG Dragan Paskaš, zaključeno je da je Davinić "objektivno odgovoran" za potpisivanje ugovora štetnih za Vojsku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SCG, državnu zajednicu i Srbiju.

Na sastanku je konstatovano da sa sklapanjem ovih ugovora nisu bili ni upoznati predsednik Srbije, ni predsednik i potpredsednik Vlade Srbije, kao ni načelnik Generalštaba Vojske SCG.Takodje, neophodno je da se do kraja utvrdi puna odgovornost Ministarstva odbrane za sklapanje ovih ugovora.

"Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica zaključili su da ovi ugovori mogu imati neprocenjivu štetu za Vojsku SCG, pa samim tim i za državnu zajednicu SCG i Republiku Srbiju.

Zbog toga predsednik Srbije i predsednik Vlade Srbije upućuju zahtev Savetu ministara da se ovi ugovori odmah stave van snage" kaže se u saopštenju izdatom nakon sastanka.

Davinić ponovo neće podneti ostavku

Prvoslav Davinić neće podneti ostavku sve dok se ne razjasne optužbe koje je protiv njega izneo Mlađan Dinkić.

Ministar odbrane SCG tvrdi da je sa ugovorima o kupovini opreme bila upoznata Vlada Srbije, premijer Koštunica, ministar finansija Dinkić i potepredsednik Vlade Labus. Iako je nakon razgovora sa premijerom Srbije ministar odbrane u utorak najavio ostavku nakon napada ministra Dinkića, Davinić je od toga odustao.

"Nemam moralno pravo da se sada povučem sa položaja jer bih onda prihvatio Dinkićeve optužbe", rekao je Davinić na brifingu za novinare.

Rekao je da je iznošenje podataka u javnost na način na koji je to uradio ministar Dinkić predstavlja izdaju zemlje i ugrožavanje bezdednosti. Davinić je optužio ministra Dinkića da mu je krajnji cilj da uništi Vojsku SCG i da je ucenio Vladu Srbije da će je "oboriti" ukoliko ne podrži smenu ministra odbrane, kao i da je pretio da će obustaviti finansiranje vojske i Saveta ministara.

On je naveo da se usprotivio Dinkćevom pokušaju da u Ministarstvo odbrane dovede svog čoveka koji je trebao da kontroliše finansije, budžet i imovinu vojske, i da zbog toga ministar finansija zahteva njegovu ostavku.

Kako je posle konferencije potvrdio zamenik ministra odbrane Vukašin Maraš taj čovek je trebalo da bude Aleksandar Radović, a prema rečima Maraša Srbija nije uplatila vojsci ni jedan jedini dinar.

Mile Bogdanović načelnik Uprave za snabdevanje Ministarstva odbrane rekao je da su sa odlukama o nabavci nove opreme Saveta ministara i ministarstva bio upoznat premijer Srbije još 4 maja. Na brifingu za novinarie nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja, a prisustvovali su i načelnik Generalštaba Vojske SCG Dragan Paskaš, zamenik ministra odbrane Vukašin Maraš i ministrovi najbliži saradnici.

Savet ministara doneo je srednjoročni plan po kome su napravljeni ugovori o kupovini vojne opreme. Informaciju o srednjoročnom planu mnistar odbrane dostavio je Vladi Srbije i to kabinetima premijera, potpredsednika i ministar finansija kaže u Ministartvu odbrane.

Prema Pravilniku o javnim nabavkama naoružanje i poverljive nabavke se ne vrše po Zakonu o javnim nabavkama već odlukom Saveta ministara po posebnoj uredbi. Cena prema ugovoru nije definisana, nego će biti dogovorena kada počne proizvodnja opreme, a navedene cene jesu samo orjentacione odnosno najviše moguće, objašnjavaju u Ministarstvu. U Ministarstvu odbrane kažu da su opremu mogli da nabave samo od preduzeća "Mile Dragić" jer ona zadovoljava državne standarde a da bi bilo koja druga oprema morala da bide ispitivana što previše košta.

Prema odluci Vlade Srbije iz decembra koju je potpisao potpredsednik Miroljub Labus sredstvima od prodaje vojne imovine raspolaže ministar odbrane. Predsednik Saveta ministara Svetozar Marović 22. avgusta dozvolio je da sredstva prikupljena prodajom imovine budu iskorišćena za kupovinu opreme iz ugovora.

Frapantne brojke, ako su istinite

Vojni analitičar Zoran Dragišić smatra da su pojedini podaci u nalazima budžetske kontrole Ministarstva odbrane u najmanju ruku začuđujući. "Nama zaista nije potrebno 74.000 šlemova jer bi po broju stanovnika, ako uzmemo da vojska treba da broji 0,4 posto stanovništva, trebalo da imamo između 25.000 i 30.000 vojnika, profesionalaca", kaže Dragišić. On kaže da se čuju i oprečne izjave ministra odbrane, koji tvrdi da postoji dokumentacija koja u potpunosti demantuje navode ministra finansija Mlađana Dinkića, pa tek treba utvrditi šta je zapravo istina.

"U ovom trenutku nisam spreman nikome da poverujem na reč. Mislim da bi oko ovoga zaista trebalo da se pozabave nadležni organi, pa da se ustanovi šta je istina, a ko laže, ali se nadam da će nakon ovoga neko zaista da odgovara zbog onoga što je ili uradio ili rekao. Svakako da su ovo frapantne brojke koje je izneo Dinkić i najblaže govore o nedomaćinskom poslovanju u vojsci, pod uslovom da su tačne".

Koštunica: Isterati stvar do kraja

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica poručio je danas u izjavi za javnost da se mora utvrditi puna odgovornost Ministarstva odbrane i ispitati i najmanja pojedinost o sklapanju ugovora vrednog 300 miliona evra. "Ta stvar mora biti isterana do kraja i lično ću uraditi sve što je u mojoj moći da se utvrdi puna odgovornost i da svako odgovara za svoje postupke", navodi Koštunica.

"Danas se u Srbiji živi i suviše teško da bi neko imao pravo da potroši i jedan jedini dinar, a ne 300 miliona evra, ako to nije preko potrebno i u suštinskom interesu zemlje. Moj odnos prema vojsci je više nego poznat i to dobro znaju i naši vojnici i naši oficiri. Moramo imati modernu i snažnu vojsku i čuvati svoju vojničku tradiciju i čast. Sigurno je da nećemo dozvoliti nikome, pa makar obavljao i najviše funkcije u Ministarstvu odbrane, da ugovaranjem štetnih poslova na grub način ošteti vojsku i državu", zaključuje Koštunica.

"Davinić promenio ustaljenu praksu"

Direktor Uprave Srbije za javne nabavke Predrag Jovanović kaže da su nabavke za potrebe Vojske Srbije i Crne Gore koje se nisu odnosile na neke poverljive podatke pre stupanja na dužnost ministra odbrane Prvoslava Davinića rađene prema Zakonu o javnim nabavkama.

"U tom periodu nabavke za potrebe Vojske na teritoriji Crne Gore rađene su u skladu s crnogorskim zakonom o javnim nabavkama, dok je na poružbine za potrebe na teritoriji Srbije primenjivan ovdašnji zakon, iako za to nije postojala zakonska obaveza. "Dolaskom Davinića na čelo Ministarstva odbrane donet je poseban pravilnik kojim se reguliše postupak nabavki za Vojsku", kaže Jovanović.

Jovanović dodaje da Davinić nije uvažio preporuke Uprave Srbije za javne nabavke da je zbog ušteda u vojnom budžetu, ali i zaštite ponuđača, najbolje svu robu i usluge za potrebe Vojske koje ne sadrže poverljive podatke naručivati javnim tenderima.

FBD: Štetna javna polemika Dinkića i Davinića

Nevladina organizacija Forum za bezbednost i demokratiju je ocenila da je politički neodgovorna, štetna i opasna javna polemika Ministarstva odbrane SCG i Ministarstva finansija Srbije.

"Način na koji se odvija njihova polemika opasno narušava autoritete državnih institucija i pokazuje zaprepašćujuće odsustvo onih procedura i nivoa komunikacije koji se u normalnim državama i zajednicama podrazumevaju", navodi se u saopštenju organizacije na čijem je čelu penzionisani general Ninoslav Krstić.

Davinić isključen iz G17 plus

Izvršni odbor G17 plus je isključio Prvoslava Davinića iz članstva stranke.

U saopštenju te stranke se navodi da je zloupotrebama i prestupima koje je izvršio, Prvoslav Davinić sebe diskvalifikovao kao osobu sposobnu da obavlja bilo kakvu dužnost u ozbiljnoj i demokratskoj državi. "Prekršivši osnovna moralna načela i napustivši program stranke, Davinić je automatski prestao da bude član G17 plus", stoji u saopštenju.

Isključenje Davinića je kulminacija višednevnog javnog sukoba dvojice ministara oko pitanja finansijske kontrole nad funkcionisanjem Vojske SCG.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.