Ostajemo privrženi sporazumu sa naprednjacima

Izvor: Politika, 01.Sep.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ostajemo privrženi sporazumu sa naprednjacima

Dan pošto je u skupštini rekao da je izlazak iz sale poslanika Srpske napredne stranke, posle glasanja protiv izmena Zakona o informisanju u načelu, uneo „dodatnu konfuziju” i da je dogovor sa naprednjacima bio drugačiji, Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije, kaže za „Politiku” da to nije bila zamerka, kako su shvatili čelnici te partije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić. Aligrudić naglašava da je namera DSS-a bila da se zajedničkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << glasanjem SNS-a i DSS-a protiv zakona jasnije vidi ko je bio za, a ko protiv. Između opozicionih partija, dodaje on, ne sme da se „otvara front” i zato DSS ostaje privržen sporazumu o saradnji sa naprednjacima.

Zbog čega su Nikolić i Vučić oštro reagovali na vašu izjavu?

Ne znam odakle se tu nešto pogrešno razumelo. Samo smo istakli da bi bilo bolje da smo svi ostali unutra. Zakon bi dobio isto glasova, samo bi bilo jasnije šta se dešava, jasno bi se videlo da vladajuća većina uspeva da usvoji zakon političkom trgovinom sa LDP-om i takozvanim nezavisnim poslanicima.

Zar to i ovako nije bilo jasno?

Da, ali onako bi bilo jednostavnije i očiglednije. Nismo imali nikakvu zamerku nego smo prosto izneli naše mišljenje i možda nas je začudio taj izlazak. Čak sam i u ponedeljak rekao da mi ne zameramo ništa i da od tog izlaska ne zavisi ishod glasanja. Reč je o nesporazumu i naš stav je da nikakvog otvaranja fronta između opozicionih stranaka ne sme da bude. Front mora da se otvori samo prema režimu Borisa Tadića.

Tvrdili ste da ste imali nekakav dogovor sa Tomislavom Nikolićem u vezi sa glasanjem u skupštini što je on negirao.

Rekao sam da postoji prećutni dogovor o tome da svi dosledno budemo protiv medijskog zakona što podrazumeva i glasanje protiv njega. Ali to nije ključna stvar i ne znam kako se to pretvorilo u ključnu stvar.

Nemate, dakle, nikakve zamerke na račun poslanika SNS-a?

Ne. Možda je bilo u ponedeljak nekog nesporazuma u smislu da SNS nije razumeo ono što smo mi rekli. I dalje ostajemo privrženi sporazumu između SNS-a i DSS-a. Ovakvom pričom se zamagljuje suština, da je usvojen jedan od najkatastrofalnijih zakona u istoriji modernog srpskog parlamentarizma. Mogao bih da kažem da nekome zameram na ishitrenoj reakciji povodom te moje izjave, na teškim rečima, ali to je takođe besmisleno.

A. Marinković

[objavljeno: 02/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.