Osam godina od proglašenja nezavisanosti Crne Gore

Izvor: Blic, 03.Jun.2014, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osam godina od proglašenja nezavisanosti Crne Gore

Podgorica - Nezavisnost Crne Gore proglašena je na današnji dan pre osam godina istupanjem iz državne zajednice sa Srbijom, čime je Crna Gora posle 88 godina ponovo postala samostalna država.

Skupština Crne Gore je na svečanoj sednici 3. juna 2006. godine donela Odluku o proglašenju nezavisnosti i Deklaraciju nezavisne Crne Gore.

Odluku su usvojili poslanici vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, kao i Građanske partije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Liberalne partije, Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza u Crnoj Gori.

Formalnom proglašenju nezavisnosti Crne Gore u Skupštini nisu prisustvovali poslanici Bloka za zajedničku državu, jer nisu priznavali rezultate referenduma.

Osam godina od proglašenja nezavisnosti Crna Gora je obeležila 21. maja, kao sećanje na dan kada je na referendumu 55,5 odsto građana podržalo njenu samostalnost.

Od sticanja samostalnosti, Crna Gora je nastavila da se razvija kao stabilna, demokratska i multietnička zemlja u kojoj postoji sveukupna saglasnost o potrebi integracije u Evropsku uniji, što daje dodatan impuls za ubrzani napredak prema tom cilju, prenose lokalni mediji.

Na tom putu Crna Gora je 2010. postala kandidat za članstvo u EU, otpočela pregovore 2012. godine i do danas otvorila devet pregovaračkih poglavlja, od kojih je dva zatvorila.

Ova godina je važna i za NATO integracije, cilj za koji državni zvaničnici veruju da garantuje stabilnost i bezbednost potrebnu za ostvarivanje ostalih strateških ciljeva, pre svega priključivanje evropskoj porodici.

U sustret septembarskom Samitu u Velsu Crna Gora se, prema izjavama državnog vrha, nada pozivu za članstvo u Alijansi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osam godina od proglašenja nezavisanosti

Izvor: Akter, 03.Jun.2014

Nezavisnost Crne Gore proglašena je na današnji dan pre osam godina istupanjem iz državne zajednice sa Srbijom, čime je Crna Gora posle 88 godina ponovo postala samostalna država

Nastavak na Akter...

Crna Gora: Osam godina nezavisnosti

Izvor: Press, 03.Jun.2014

Skupština Crne Gore je na svečanoj sednici 3. juna 2006. godine donela Odluku o proglašenju nezavisnosti i Deklaraciju nezavisne Crne Gore.. Odluku su usvojili poslanici vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, kao i Građanske partije, Liberalne partije,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.