Orban: I mi, Mađari, imamo dušu kao Srbi

Izvor: B92, 21.Nov.2016, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: I mi, Mađari, imamo dušu kao Srbi

Niš -- Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je na konferenciji za medije u Nišu s premijerom Vučićem da je Mađarska uvek otvorena za sve Srbe.

Orban se na početku svog obraćanja zahvalio premijeru Vučiću na pozivu u Niš i rekao da su oni posetom izrazili poštovanje prema srpskom narodu.

"Naše analize pokazuju da je Srbija u uzletu prema razvoju. Mi smo to prošli kroz istoriju, teško je verovati da će doći vremena koja su bolja od onih iza nas, optimizam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije uobičajen za zemlje centralne Evrope, ali brojke tako govore“, rekao je Orban.

Kako kaže, stabilnost u Srbiji je ključna za stabilnost centralne Evrope, a Mađarskoj je kao njenom susedu u interesu da u Srbiji uvek bude stabilno i mirno.

Osim toga, Orban je pružio podršku Srbiji u borbi protiv terorizma i zaustavljanja migracione krize kako u pitanju ljudstva, tako i u vidu ekspertske pomoći.

„Hvala Vladi Srbije na vođenju računa o Mađarima koji žive ovde. Mnogo je manji broj Srba u Mađarskoj nego Mađara u Srbiji, ali mi ćemo uvek podržati one mere koje će pomoći očuvanje nacionalnog identiteta Srba u Mađarskoj i prihvatamo sve finansijske terete za to“, kaže Orban.

Na pitanje novinarke da li Orban ima neki politički savet kada je reč o migrantima, „ili se sve svodi na zid“, Orban je rekao da je to veoma teško pitanje i "veoma promišljeno i obazrivo treba da se odgovori“.

„Mađarska je otvorena za sve Srbe, ako žele da rade, trguju i investiraju, ili samo da nas posete. Rado primamo sve Srbe. Nije lako da se čovek takmiči sa vašim premijerom i Srbima kada je reč o gostoprimstvu, ali i mi imamo dušu kao Srbi“, kaže Orban.

Prema njegovim rečima, migracija je teška tema, jedna od onih u kojima, ukoliko čovek jednom pogreši, to više nikada ne može da ispravi:

„Ako migranti jednom pomisle da Mađarska može da im bude ciljna država, onda nikada neće otići. Nema šale oko toga, oko toga se ne sme pogrešiti. U državama u koje migranti masovno stižu menja se život, ako ne za jedan dan, onda za nekoliko godina. Šta kad nas deca i unuci jednom pitaju - zašto ste dozvolili da se promeni država, kultura, etnički sastav? Šta ćemo im reći?“

Ipak, kako navodi, u migrantima vidi žrtve.

„Loše vlade njihovih država, krijumčari i pogrešna politika EU ih je dovela u takvu situaciju. Saosećamo se, ali ne treba da ovde donosimo problem nego da u njihove zemlje odnosimo pomoć. Sve ćemo učiniti da mogu da se vrate u svoje domovine. Želimo da vladamo svojom situacijom i ne želimo da prihvatamo diktate iz Brisela. Otvoreni smo za sve Srbe, ali snažno smo protiv politike migracije“, zaključio je Orban.

Premijer Vučić je istakao da je Mađarska iskreni prijatelj Srbije.

“Hvala Orbanu što su došli u Niš, koji je za nas strateški grad. Srbi umeju to da poštuju i zahvalni smo, vaša poseta je od istorijskog značaja“, rekao je premijer.

A šta su Vučić i Orban rekli o pobedi Donalda Trampa na izborima u SAD možete pročitati - OVDE.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.