Izvor: B92, 10.Avg.2010, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi za streljanja u Srebrenici

Banja Luka -- Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četvorice pripadnika bivše Vojske Republike Srpske (VRS), koji se terete za genocid.

Optužnica im stavlja na teret ubijanje Bošnjaka nakon pada Srebrenice.

U saopštenju Tužilaštva BiH se navodi da je optužnica podignuta protiv Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijanina i Zorana Goronja, pripadnika bivšeg 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS.

Kos, zvani Slovenac i Žuti, a koristio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se i imenom Branimir Manojlović, državljanin je Slovenije, sa prijavljenim boravištem u Bijeljini.

Ima čin potporučnika Vojske Republike Srpske, ranije je osuđivan i nalazi se u pritvoru.

Kojić, zvani Geza, ranije se prezivao Savanović, državljanin je BiH i Srbije, dok su Golijanin i Gornja državljani BiH i nalaze se u pritvoru.

Optuženi se terete da su, Franc Kos u svojstvu komandanta, a preostala trojica u svojstvu pripadnika 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS, počinili krivično delo genocida.

Četvorica optuženih se, između ostalog, terete da su sudelovali u streljanju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dečaka, koji su nakon pada zaštićene zone Srebrenica i zarobljavanja dovozeni na mesto pogubljenja, na ekonomiji u Branjevu, gde su ubijeni vatrenim oružjem.

U optužnici se navodi da su pomenuta četiri lica, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda VRS, vršili streljanja dovedenih zarobljenika Bošnjaka, od kojih su neki imali poveze na rukama i na očima.

Kos i Kojić se terete još i da su, nakon masovnih streljanja, tragali za preživelima koji su još davali znakove života, nakon čega su ih ubijali hicem u glavu.

Optuženi su, kao saizvršitelji, vršili ubijanje muškaraca bošnjačke nacionalnosti... u cilju da potpuno ili delimično istrebe nacionalnu, etničku i versku grupu Bošnjaka. Time su, kako se navodi u optužnici, počinili krivično delo genocid.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.