Opštinari zaključali novinarku B92

Izvor: B92, 25.Dec.2012, 09:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštinari zaključali novinarku B92

Kuršumlija -- Članovi opštinskog obezbeđenja zaključali su jutros dopisnicu B92 i Radija Slobodne Evrope, kao i štrajkače glađu u opštinskoj sali u Kuršumliji.

Naime, novinari B92 Ljilja Danilović i RFERL Miloš Ivanović došli su jutros u opštinu kako bi razgovarali sa odbornicima DS i URS Velislavom Milosavljevićem i Sinišom Vacevim, koji su noć proveli zaključani u zgradi opštine Kuršumlija, nakon stupanja u štrak glađu.

"Kolega i ja smo jutros >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oko sedam sati ušli u opštinu Kuršumlija kako bismo razgovarali sa štrajkačima koji su juče stupili u štrajk glađu. Međutim, radnik opštinskog obezbeđenja nam je rekao da će nas, ukoliko ne izađemo napolje, zaključati. Uprkos tome što smo mu objašnjavali da smo mi novinari i da smo došli da razgovaramo sa štrajkačima, on je uzeo lanac i katanac i zaključao vrata opštinske sale. Mi smo u toj sali ostali oko dva sata, nakon čega su nam otključali vrata i mi smo izašli napolje", kazala je Danilovićeva.

Udruženje novinara Srbije zatražilo je danas od opštinskih vlasti i obezbeđenja zgrade opštine Kuršumlija da omogući nesmetan rad novinara. UNS poziva obezbeđenje opštinske zgrade u Kuršumliji na poštovanje Zakona o javnom informisanju, koji propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja.

Inače, dvojica odbornika s kojima su novinari hteli da razgovaraju stupila su u štrajk glađu nakon što je na sednici Skupštine opštine potvrđena odluka o otpuštanju 16 radnika u javnim preduzećima i ustanovama. Oni kažu da su otkaze dobili jer su članovi opozicionih stranaka.

Oni su zaključani nakon što ih je policija obavestila da štrajk glađu nije prijavljen i da moraju da napuste opštinsku salu, što su odbili. "Pošto mi je ukinuto elementarno pravo na život, lečenje, na mogućnost da odhranim svoju decu, odlučio sam da krenem sa štrajkom glađu. Verovatno će to trajati dok ne samo moji nego i kolege iz DS koji su dobili otkaze dobiju rešenje za povratak na posao", rekao je jedan od štrajkača Velislav Milosavljević.

Štrajkačima je sinoć trebalo da se pridruže i ostali članovi DS-a i URS-a koji su otpušteni s posla ili su na spisku za otpuštanje. U tome nisu uspeli, jer radnik skupštinskog obezbeđenje sinoć nije dozvolio ni grupi novinara da uđu u zgradu opštine kako bi razgovarali sa štrajkačima.

Branislav Jovanović, odbornik URS, i Slaviša Punišić, potpredsednik opštinskog odbora DS, dali su punu podršku svojim kolegama u štrajku.

Štrajkačima nuđen posao

Sistematizacijom radnih mesta u opštini Kuršumlija niko nije dobio otkaz zato što je član opozicionih stranaka, a jednom od štrajkača glađu ponuđeno je drugo radno mesto, koje je on kategorički odbio, izjavio je danas Tanjugu predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

"Jednom radniku koji sada štrajkuje glađu mi smo ponudili drugi posao, ali je on to odbio", rekao je Vidić.

On je kazao da je štrajk političke prirode, te da opštinsko obezbeđenje nije nikoga zaključalo u zgradi opštine, ali da štrajkači ometaju posed i rad.

"U cilju racionalizacije, radnici koji su bili neupošljeni, odnosno nisu imali šta da rade na svojim radnim mestima, dobili su raskid radnog odnosa uz otpremnine u skladu sa zakonom", kazao je Vidić.

On je istakao da je sistematizacija urađena i u opštinskoj upravi, te da uopšte nije reč o progonu političkih neistomišljenika, već o ljudima koje je prethodna vlast upošljavala, a koji na svojim radnim mestima nisu imali šta da rade.


Pogledaj vesti o: Štrajk policije

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kuršumlija: štrajk glađu u zgradi Opštine

Izvor: JužneVesti.com, 25.Dec.2012

Dva bivša radnika propalih kuršumlijskih preduzeća započeli su štrajk glađu u zgradi kuršumlijske Opštine, a njima se pridružilo i nekoliko odbornika opozicije iz DS i URS. 

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.