Oprečno o intervenciji Unmika i Kfora

Izvor: Blic, 06.Avg.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprečno o intervenciji Unmika i Kfora

Predstavnici SB UN juče na zatvorenim konsultacijama nisu usaglasili stavove o izveštaju o neredima koji su izbili 17. marta u severnom delu Kosovske Mitrovice posle hapšenja srpskih sudija.

Savet je odlučio da se sadržaj rasprave prenese generalnom sekretaru koji će „u roku od nekoliko dana" o tome izdati saopštenje.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin izjavio je posle konsultacija, da je izveštaj jasno pokazao da se radilo „o pogrešnoj odluci rukovodstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << UNMIK-a da pribegne nepotrebnoj sili", dok je britanska predstavnica Karen Pirs iznela oprečan stav. Od generalnog sekretara UN Ban Ki Muna zatraženo je da razmotri mogućnost donošenja nekih disciplinskih mera za one koji su odgovorni za te događaje. Međutim, u toku rasprave neki članovi Saveta nisu bili spremni za pozivanje predstavnika UNMIK-a na odgovornost, dodao je Čurkin.

Britanska predstavnica je rekla da je razmatran izveštaj o događajima 17. marta i da jedan broj delegacija u SB snažno naglasio da je UNMIK delovao u okviru svog mandata. Ona je rekla da je izveštaj uzeo u obzir i situaciju na terenu i da nije tačna interpretacija po kojoj se radilo o „prekomernoj reakciji UNMIK-a na mirne demonstrante".

Beogradske vlasti su neposredno nakon nereda, u kojima je ubijen jedan policajac Unmika a povređeno oko 200 osoba, tvrdile da su međunarodne snage pogrešile kada su upotrebile silu protiv srpskih sudija koje su protestovale u zgradi suda.

Komisija, koju je formirao generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun, zaključila je da međunarodne snage nisu morale da koriste silu prilikom zauzimanja zgrade suda i privođenja srpskih pravosudnih radnika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.