Opozicija različito o tužiocima

Izvor: B92, 17.Mar.2011, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija različito o tužiocima

Beograd -- LDP je najavila da će podržati kandidate za izborne članove Državnog veća tužilaca, dok su poslanici SRS rekli da neće prihvatiti predloge.

Poslanici Skupštine Srbije završili su u prepodnevnom delu zasedanja razmatranje predloga Državnog veća tužilaca za izbor novih članova iz reda javnih tužilaca i zamenika tužilaca.

Za tu funkciju predloženi su Branko Stamenković iz Višeg tužilaštva u Beogradu, Danijela Sinđelić iz Drugog osnovnog tužilaštva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Beogradu i Majda Rakić iz tužilaštva u Kraljevu.

Tužioci će na izborima zakazanim za 23. mart birati još tri člana Državnog veća.

Srpski tužioci su na demokratskim izborima odabrali tri kandidata koji bi trebalo da ih predstavljaju u navišem strukovnom telu – Državnom veću tužilaca.

"Kako bi DVT parlamentu predloži najbolje kandidate, javnim tužilaštvima predočeno da se prilikom predlaganja kandidata očekuje da oni budu stručni, dostojni, da rezultati njihovog rada opravdaju izbor i da uživaju ugled I poverenje među kolegama I građanima u sredini gde žive i rade", rekla je Zagorka Dolovac, republički javni tužilac.

U kratku diskusiju uključili su se samo radikali, koji u obraćanju Zagorke Dolovac nisu čuli ništa što bi ih uverilo da su predloženi kandiadti dobri, kao i liberali koji će podržati kandidate, pošto su ih izabrali sami tužioci.

Poslanici LDP-a su mišljenja da su predloženi kandidati ljudi od struke, da je dobro što su mladi i što je došlo do generacijske promene, ali i da su pred njima veliki izazovi.

Poslanica SRS Vjerica Radeta je pitala je tužiteljku Dolovac da kaže protiv koliko je bivših tužilaca i sudija, koji nisu prošli reizbor zbog korupcije, pokrenut krivični postupak.

"Ako je tačno da zbog mita i korupcije nisu reizbrani, ako za godinu i po dana nije pokrenut krivični postupak protiv njih, onda ste vi zreli za krivični postupak", poručila je Radeta državnoj tužiteljki.

U raspravi u parlamentu, Radeta je kazala da je Zagorka Dolovac predlažila kandidate za izborne članove Državnog veća tužilaca koje je, navela je, hvalila da su u "belom svetu išli na kurseve i seminare, ne zna se u čijem interesu ni o čijem trošku, da uče kako se uništava pravosudni sistem".

Radeta je kazala da SRS od Zagorke Dolovac nije očekivao da pročita ono što su poslanici već sami pročitali u obrazloženju predloga kandidata za izborne članove Držvanog veća tužilaca i optužila državnu tužiteljku da ne radi svoj posao nego da postupa po nalogu vlasti.

Poslanica SRS je upitala Zagorku Dolovac šta je preduzela protiv sudija i tužilaca koji su primali platu i od kosovskih vlasti i od Srbije.

"Sve njih ste reizabrali, a niste reaizabrali neke časne i poštene jer vam nisu politički odgovorali. I BIA vam je pratila sudije i tužice. U obavezi ste da nam kažete protv koliko bivših tužilaca i sudija je pokrenut krivični postupak zbog kriminala", navela je Radeta.

LDP: Podrška reformi pravosuđa

Poslanica LDP Judita Popović je rekla da se reforma pravosuđa mora podržati i mora završiti i da su predloženi kandidati za izborne članove Državnog veća tužilaca sasvim odgovarajuće ličnosti, osobe od struke i integriteta koje će moći da iznesu sve zahteve i zadatke jer će biti osnovni stub budućeg tužilačkog kadra.

Popovićeva je pitala da li se razmišlja o tome da struka bude iznad politike pre svega kada je reč o Tužilaštvu za ratne zločine jer, navela je, jako je bitno da struka bude dominanatna.

"Slučajevi Jurišić, Purda, Divjak, Ganić, nažalost govore o tome da se nekad često ulazilo u postupke koji nanose štetu državi i tužilaštvu. Mora mnogo ozbiljnije da razmišlja da se ne bi došlo u situaciju da se suočava sa oslobađanjima i odustajanjma od konkretnih postupaka", kazala je Judita Popović.

Kako je navela poslanica LDP, organizovani kriminal i korupcija su ozbiljni problemi za državu i reforma pravosuđa je prvenstveno usmerena na pokušaj njihovog iskorenjivanja, ali i ukazala da postoje brojne nerazjašnjene afere, odnosno da se afere otvaraju, a da je malo završenih postupaka protv konkretnih krivičnih dela i optuženih.

Parlament će u 14 sati početi raspravu o predlogu kandidata za izborne članove Visokog saveta sudstva iz reda sudija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.