Izvor: Blic, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija protiv Zakona o akcizama

Poslanici Skupštine Srbije će, nakon današnje žestoke polemike, sutra nastaviti raspravu o amandmanima na predložene izmene Zakona o akcizama.

Poslanici opozicije, Srpske radikalne stranke (SRS) i Socijalističke partije Srbije (SPS), ponovo su bili najaktivniji, a kritikovali su predloženo ukidanje akciza na uvozne sokove i bezalkoholna pića, smanjenje akciza na kafu, kao i njihovo uvođenje na auto-gas.

Vlada Srbije je predlogom izmena Zakona o akcizama predvidela ukidanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << akciza za uvozne bezalkoholne napitke i voćne sokove, kao i da se od 1. januara 2008. godine izjednače akcize na uvozne i domaće cigarete i poveća minimalna akciza na cigarete. Procenjeno je da će prihodi budžeta na osnovu promena akciza na cigarete u ovoj godini biti oko 39,9 milijardi dinara što je oko 13 milijardi dinara više nego prošle godine. Takođe, predloženo je uvođenje akciza na auto-gas, zbog velike potrošnje tog proizvoda. Ipak, kako je obrazloženo, i posle povećanja te akcize auto-gas bi bio značajno jeftniji od motornog benzina.

U raspravi o amandmanima na predložene izmene Zakona o akcizama, poslanici SRS-a ocenili su da Vladin predlog ide u prilog tajkunima, a ne potrošačima. Oni su naveli da se smanjenje akciza neće odraziti na maloprodajne cene, ali da će zato njihovo povećanje dovesti do poskupljenja auto-gasa.

Poslanik SPS-a Rajko Baralić kritikovao je smanjenje akciza na kafu sa 40 na 30 odsto, ocenivši da to neće ništa značiti za građane, ali da bi za budžet mnogo značila ta sredstva.

Ministar finansija Mirko Cvetković je, međutim, saopštio podatak da će u budžetu biti 2,5 milijardi dinara više po osnovu predloženih izmena akciza.

Povodom najnovijeg zagađenja vazduha u Pančevu, poslanik SRS-a Petar Jojić postavio je pitanje Ministarstvu za zaštitu životne sredine i nadležnom skupštinskom odboru zašto ne radi monitoring u Pančevu. Jojić je naveo da je u poslednjih nekoliko godina prikupljeno više od 800 miliona dinara od ekološke takse i da ta sredstva nisu usmerena za zaštitu životne sredine.

Poslanici su ranije danas završili raspravu o amandmanima na predložene izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost. Na dnevnom redu bila je i rasprava o amandmanima na izmene zakona o porezu na imovimnu, o carinskoj tarifi i o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Na izmene poreskih zakona podneto je oko 40 amandmana, među kojima je najviše uloženo na predložene izmene Zakona o akcizama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.