Opozicija kritikuje izbor sudija

Izvor: B92, Tanjug, 23.Dec.2009, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija kritikuje izbor sudija

Beograd -- Poslanici vladajuće koalicije podržavaju izbor sudija i ističu važnost reforme pravosuđa, dok veći deo opozicije sumnja da je to izbor politički podobnih.

Izbor sudija koji će od sledeće godine početi da rade u reformisanom pravosuđu našao se pred poslanicima Skupštine Srbije. Opozicija oštro kritikuje reizbor, dok vladajuća većina ističe da je reforma sudstva u skladu sa zakonom i da je sprovode legitimni i legalno izabrani organi.

Predsednica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Visokog saveta sudstva Nata Mesarović članovima parlamenta obrazložila je reizbor sudija. Prva optužba stigla je iz DSS-a, i to da je predsednica Visokog saveta kadar Demokratske stranke, što je ona demantovala.

"Kako je moguće da se poziva ovde pred nama na bilo kakvu vrstu kriterijuma i objektivnosti kada sedi u organu koji bira njenog rođenog sina sa mesta sudije 4. suda u viši sud u Beogradu?”, kaže Miloš Aligrudić iz DSS-a.

"Moj sin, ako imate nešto lično da mi prigovorite, ima 13 godina radnog staža, završio je sa 24 godine, to se ne pravdam i možete se raspitati kakav je kandidat, Vladimir Mesarović nije jedini sin nekog nosioca pravosudne funkcije”, odgovorila je Nata Mesarović poslaniku DSS-a.

Aligrudić je za skupštinskom govornicom rekao i da kriterijumi za izbor kandidata nisu bili javni i otvoreni.

"Kako je moguće da u tom telu sedi neko ko je u kumovskim vezama sa našim narodnim poslanikom Boškom Ristićem, kako je moguće da na taj način, o Dejanu Ćiriću govorim”, navodi Aligrudić.

Boško Ristić iz DS-a, inače predsednik odbora za pravosuđe i upravu i član visokog saveta sudstva, negirao je ove navode.

"Netačno je da je telo nelegitimno i netačno je da je Ćirić moj kum. To je gruba neistina, da ne kažem neku grublju srpsku reč. Očekujem da Aligrudić proveri svoje izvore i da mi se izvini”, ističe Ristić.

Iako Liberalnodemokratska partija ima primedbe na reizbor sudija koje su, kako navode, učestvovali u izbornoj krađi, za ovu stranku je reforma pravosuđa najznačajnija odluka od petog oktobra.

"Nikada nećemo u tu Evropu stići ukoliko se mi sami ne promenimo. Da li treba da vas podsetim na sramne presude atentatorima sa Ibarske magistrale, nije dokazano da je tada radio mobilni telefon. O tome nikad nije govoreno”, objašnjava predsednik LDP-a Čedomir Jovanović.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić kaže da su oni koji vrše izbor sudija, jednu od najčasnijih funkcija učinili nečasnom tako što izabrane sudije pretvaraju u svoje poslušnike.

"Uopšte ne želim pojedinačno da optužim nikoga, nijednog sudiju. Optužujem kvote stranačke. Od stranačke države pravite stranačko pravosuđe”, kaže on.

Predsednik Državnog veća tužilaštva Slobodan Radovanović predstavio je Skupštini Srbije odluku tog veća za prvi izbor 88 kandidata za apelaciona, viša i osnovna tužilaštva u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.