Izvor: Blic, 11.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija kritikuje budžet za 2008.

Opozicione stranke izjasnile su se danas protiv predloženog budžeta za narednu godinu, kritikujući ekonomsku politiku vlade. Obrazlažući Predlog zakona o budžetu Srbije ministar finansija Mirko Cvetković rekao je da će stope inflacije i rasta bruto društvenog proizvoda u 2008. godini iznositi šest odsto.



Budžet za iduću godinu je predimenzioniran, antirazvojni, antireformski, rasipnički i predizborni, ocenili su poslanici LDP-a, navodeći da se kroz budžet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ne vide ekonomski i politički prioriteti vlade.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović poručio je da vlada mora da snosi odgovornost zbog toga što je inflacija u ovoj godini veća od planirane, kao i da mora podneti račun za potrosnju ovogodišnjeg budžeta. On je pitao koliko se očekuje stranih investicija u 2008. godini i iz kojih zemalja, i da li će se Srbija konfornitirati sa onima koji treba da investiraju.

Slobodan Maraš (LDP) je upozorio na smanjenje sredstava za Vojvodinu i Savet za borbu protiv korupcije, dok se za obaveštajne službe sredstva uvećavaju za preko sto odsto.

U ime SRS, Jogovanka Tabaković je ukazala da deo planiranih prihoda i rashoda državne kase namerno nije prikazan u budžetu, koji je, prema njenim rečima, rađen uz instrukcije kancelarije MMF-a u Beogradu. Ona je ocenila da je budžet verna slika napregnutosti i sukobljenih interesa vladajuće koalicije i zadovoljava samo njene interese.

Predsednik poslaničke grupe manjina Balint Pastor je rekao da će vlada biti odgovorna ako se budžet ne donese u roku, a da su Demokratskoj stranci jedino bitni predsednički izbori. On je kritikovao planirane rashode, posebno kada su u pitanju izdvajanja za poljoprivredu, kulturu i nacionalne manjine.

Poslanik SRS Dragan Todorović je obavestio svoje kolege da u odgovoru Naftne industrije Srbije dostavljenom Administrativnom odboru o platama rukovodstva nisu navedne konkretne cifre, ali je potvrđeno da direkotr NIS-a i predsednik Upravnog odbora imaju 10 prosečnih plata u tom javnom preduzeću. On je naveo da su prosečne plate u NIS-u između 50.000 i 60.000 dinara, ocenivši da to znači da rukovodioci imaju od 500.000 do 600.000 dinara.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić zamenio je, u skupštinskoj sali, ministra finansija Mirka Cvetkovića, koji je privremeno odsutan.

Cvetković: Stopa inflacije i rasta društvenog proizvoda šest odsto

Ministar finansija Mirko Cvetković rekao je danas da će stopa rasta bruto društvenog proizvoda u 2008. godini iznositi šest odsto i da će stopa inflacije biti takođe šest odsto. Obrazlažući Predlog zakona o budžetu Srbije za sledeću godinu u parlamentu, Cvetković je izjavio da se "u 2008. očekuje nastavak pozitivnih tendencija u privredi Srbije".

"U 2008. godini očekuje se smanjenje deficita u spoljno-trgovinskom i tekućem platnom bilansu u odnosu na bruto društveni proizvod. Očekivano smanjenje spoljnih deficita jednim delom će biti rezultat povećanja konkurentnosti privrede Srbije usled primene strukturnih reformi, a drugim delom rezultat planiranih mera ekonomske politike", izjavio je Cvetković.

Prema njegovim rečima, planirana "ukupna primanja budžeta u 2008. godini iznose oko 640 milijardi dinara", dok je "predloženo ukupno izdavanje budžeta u iznosu od 654,4 milijarde dinara".

"Budžetski deficit za 2008. godinu planira se u iznosu od 14,8 milijardi dinara", izjavio je Cvetković.

On je rekao da, "osim za podmirenje javnih rashoda, zakon o budžetu za 2008. godinu predviđa značajna sredstva za finansiranje javnog duga, kao i sredstva za ulaganje u finansijsku imovinu".

"Za otplatu glavnice domaćeg i stranog javnog duga predviđena su sredstva u iznosu od 48,3 milijarde dinara, a za nabavku finansijske imovine predviđena je 26,1 milijarda dinara", naveo je Cvetković.

Prema njegovim rečima, tokom sledeće godine planirani su dodatni prihodi od privatizacije društvenih i javnih preduzeća, kao i od prodaje imovine.

Cvetković je izjavio da planirana fiskalna politika u 2008. godini "predstavlja korak u pravcu smanjenja učešća javne potrošnje u bruto društvenom proizvodu, smanjenja likvidnosnog uticaja države na agregatnu tražnju i poboljšanje strukture javne potrošnje".

"Predloženi budžet podržava makroekonomsku stabilnost i nastavak visokih stopa rasta privrede, ali obezbeđuje finansijsku osnovu za ubrzanje reformi privrede i društva", zaključio je Cvetković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.